Dit artikel valt binnen het thema: Wonen en hypotheken

Vaste hypotheekrente soms lager dan variabel?! Banken belonen ´trouwe klant´ met rentekorting

hypotheekrente
hypotheek
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
313 keer bekeken

Vraagje… Welke hypotheekrente is op de lange termijn voordeliger: variabel of vast? Voorheen zou je misschien vastbesloten ‘variabel’ hebben geantwoord. Maar de laatste tijd is dit niet per se vanzelfsprekend… Hoe zit dat?


Kwam je een jaar geleden bij de hypotheekadviseur? Dan vertelde hij je waarschijnlijk dat je meer hypotheekrente betaalt naarmate je deze langer vastzet. Normaal gesproken geldt namelijk: hoe meer zekerheid, hoe meer hypotheekrente je betaalt. Kies je voor meer risico en ga je voor variabel? Dan krijg je rentekorting.

Variabel, vast: gelijk

De afgelopen tijd is dit niet per definitie zo. Na wat rondneuzen op internet kun je lezen dat bij verschillende verstrekkers de variabele rente nagenoeg gelijk is aan bijvoorbeeld een rente die je voor 5 jaar vastzet. En dat heeft een reden.

Als ‘vaste’ klant krijg je nu vaak rentekorting

Vaste klanten belonen

Een aantal banken redeneert anders dan vroeger. In plaats van klanten die hun rente voor langere periode vastzetten te ‘beboeten’ met hogere rente, kiezen banken er nu juist voor om kórting te geven. Door de rente vast te zetten gaan deze klanten immers een langere, vaste relatie aan met de bank. Met de korting (vaak zo tussen de 0,2 en 0,25%) belonen banken deze groep ‘trouwe’ klanten.

Rentekorting, maar vaak alleen als…

Om in aanmerking te komen voor rentekorting op vaste rente, stellen de meeste banken wel enkele voorwaarden. Deze kunnen per bank verschillen, maar meestal komt het erop neer dat je ook een betaalrekening hebt bij de bank, waar je de hypotheekrente van af laat schrijven én waar je maandelijks geld op stort.

Financiering van variabele rente

Dan speelt er nog iets mee. Namelijk de wijze waarop de banken zelf jouw hypotheek  financieren. Om dat te kunnen doen sluiten banken zelf ook weer leningen af.

Langer lenen = hogere kosten

Het zit zo. Een hypotheek met variabele rente sluit je doorgaans af voor 30 jaar. Banken moeten dus zelf óók een langlopende lening afsluiten, tegen hogere kosten dan bij een kortlopende lening. Daarom valt de rente voor variabel soms hoger uit dan bij vaste rente. Bij vaste rente kiezen de meeste mensen vaak (niet altijd) voor een kortere looptijd dan 30 jaar.

Zekerheid én rentekorting

Natuurlijk, de hypotheekrente is altijd in beweging. Het kan dus per moment en situatie verschillen. En het ligt er ook maar net aan hoe jouw bank omgaat met rentekorting. Maar wees ervan bewust dat een variabele rente niet meer altijd betekent dat je lagere rente ontvangt. Wellicht loont het eens te kijken naar vast. Dan profiteer je straks misschien wel van zekerheid én aantrekkelijke rente!


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo