Dit artikel valt binnen het thema: Studeren

Sparen voor de studie van je kind 3 voorbeelden op een rij

Studiekosten
studie
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1718 keer bekeken

Per 1 september is het zover: de studiefinanciering wordt afgeschaft en maakt plaats voor een studievoorschot. Na afloop van de studie moet je kind het complete bedrag terugbetalen. Daarmee is sparen voor de studie van je kind actueler dan ooit. Maar hoe hoog is die studieschuld straks en hoe kun je als ouders het beste sparen?


Een rekenvoorbeeld: je kind gaat een vierjarige bacheloropleiding volgen aan het hbo. Voor studiejaar 2014-2015 betaalt hij of zij 1.835 euro aan collegegeld (wettelijk vastgesteld). Voor 2015-2016 is dit 1.906 euro. Stel dat deze verhoging de komende jaren gelijk blijft en het collegegeld jaarlijks met 71 euro wordt verhoogd. Je betaalt:

2013 – 2014:             1.835 euro

2014 – 2015:             1.906 euro

2015 – 2016:             1.977 euro

2016 – 2017:             2.048 euro

_________________________

Totaal:                 7.767 euro

Schoolboeken en onmisbare spullen

Hierbij gaat het alleen om collegegeld. Reken nog zo’n 300 euro aan verplichte schoolboeken per jaar. Dat komt neer op 300 x 4 jaar = 1.200 euro. Dan komt het totaal neer op 8.967 euro. Reken je ook noodzakelijke accessoires mee zoals een laptop, pennen, multomappen, ordners, dan komt het totaal waarschijnlijk zo rond de 10.000 euro uit. We rekenen vervoerskosten niet mee, omdat de ov-jaarkaart – óók in het nieuwe stelsel – vergoed zal worden als je de opleiding binnen 10 jaar afrondt.

Sparen: 3 opties

Voor dit voorbeeld gaan we er dus vanuit dat jouw kind uiteindelijk 10.000 euro kwijt is aan zijn of haar vierjarige studie. Dit is een grove schatting, in werkelijkheid kan het uiteraard hoger uitvallen. Dit betekent dat je als ouder kunt overwegen om alvast wat geld te sparen. Hoe kun je dat doen? Hieronder lees je drie opties.

1. Zet kinderbijslag opzij

Voor je kind ontvang je elke maand kinderbijslag. De hoogte hangt af van jou persoonlijke situaties. Kun je het veroorloven om (een deel van) de kinderbijslag elke maand op een spaarrekening te zetten? Dan is dat een slimme manier om geld te sparen. Als je daarna alsnog voldoende overhoudt, hoef je hier in principe niets van te merken. Stel dat je maandelijks 50 euro kinderbijslag ontvangt. Je zet dit elke maand opzij, voor 18 jaar lang. Na 18 jaar heb je:

50 euro x 12 maanden = 600 euro per jaar
600 euro x 18 jaar = 10.800 euro

Hiermee heb je na achttien jaar zo’n 10.800 euro gespaard (spaarrente niet meegerekend) die je zou kunnen inzetten voor financiering van de studie.

2. Open een kinderspaarrekening

Elke bank biedt wel een kinderspaarrekening aan. Hoewel de rente ten opzichte van een normale spaarrekening vaak niet heel veel verschilt, ligt deze vaak toch iets hoger. Zie hieronder drie voorbeelden:

Bank

Rente spaarrekening (variabel)

Rente kinderspaarrekening (variabel)

Rabobank

0.90% 1.1%

ING

1.15% 1.7%

SNS Bank

1.5% 1.6%

* Rentetarieven op 21-08-2014 bij: Rabo SpaarRekening, Rabo RegenboogRekening, Oranje Spaarrekening (ING), Groei Groter Rekening (ING) , Internet Sparen (SNS) en Zilvervloot Sparen (SNS). Uiteraard  bieden de genoemde banken tal van andere spaarrekeningen aan. Voor dit voorbeeld hebben wij gekozen voor de ‘standaard’ spaarrekeningen. Raadpleeg voor een volledig vergelijk de website van de bank.

Extra premie

Voorheen ontving je nog een extra premie als je kindje een bepaalde leeftijd bereikte, bijvoorbeeld bij 5, 10 en 18 jaar. De meeste kinderspaarrekeningen bieden dat nu niet meer. SNS doet dit nog wel. Je kind ontvangt dan 1% premie per volgemaakt spaarjaar, met een maximum van 10% over de inleg die op de 18e verjaardag nog op de rekening staat.

Voordeel van een kinderspaarrekening is dat je het overzichtelijk houdt. Je ontvangt vaak ook een leuk welkomstcadeautje voor je kind als je de rekening opent.

3.   Sparen via een deposito

Een andere optie is een spaardeposito. De spaarrente is meestal hoger dan op een ‘normale’ spaarrekening. Bij een deposito zet je het spaargeld namelijk voor een langere periode vast, je kunt het geld tussentijds niet opnemen. De inleg is eenmalig en je kunt (meestal) niet tussentijds opnemen / bijleggen.

De rente staat vast en kan niet dalen of stijgen. De looptijd varieert zo tussen de 3 maanden en 20 jaar. De rente stijgt naarmate je een langere looptijd kiest. Een overzicht van drie banken:

Bank

Rente op jaarbasis (looptijd 10 jaar)

Rente op jaarbasis (looptijd 20 jaar)

Minimale inleg

Rabobank 2.20% 3% 10.000 euro
ING 1.4% n.v.t. 500 euro
SNS 2.5% n.v.t. 500 euro

* Rentetarieven op 21-08-2014 bij: Rabo Deposito, ING Spaardeposito, SNS Keuzedeposito

Kies de gunstigste optie

Kortom: sparen voor de studie van je kind? Je ziet dat een depositorekening in sommige gevallen de meeste rente over je spaargeld oplevert. Maar dit verschilt per bank. In sommige gevallen is de rente hoger op een kinderspaarrekening, zoals bij ING (1,40% over depositie, 1,70% over kinderspaarrekening).

Nadeel van een deposito kan zijn dat je maar één keer spaargeld kunt inleggen. Een deposito levert meer rente op naarmate je een hoger bedrag inlegt, maar dat moet je dan wel op je rekening hebben staan… Heb je dat niet? Dan is een flexibele spaarrekening wellicht praktischer. Kijk dus goed naar jouw wensen en de mogelijkheden, wat voor jou handig is en leg zo een mooi spaarpotje aan voor je kind.