Simon: “Ik heb een oldtimer, klarinet én een schuld van 15.000 euro”

Persoonlijke ervaringen
man, alleen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1264 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Dit keer vertelt Simon (35).


“Op dit moment sta ik niet rood. Maar tot een jaar geleden nog wel. Vanaf mijn achttiende vrijwel doorlopend. Ik gaf het geld uit aan van alles en nog wat. Je ziet vaak genoeg leuke spullen, zoals een mooi pak, toffe schoenen. Noem maar op. Achteraf gezien stompzinnige uitgaven.”

Maandelijks -1000 euro

“Als mijn salaris werd gestort stond ik voor even 500 euro in de plus. Maar dat was telkens al snel op. Mijn motto was destijds: -1000 is de nieuwe nul. Ik weet uit ervaring dat het bij veel personen zo werkt. Als je rood staat geef je ongemerkt geld uit dat je helemaal niet hebt. Maar het voelt alsof je het wél hebt. Het zijn maar cijfertjes op een beeldscherm.”

Mijn motto: -1000 is de nieuwe nul

Van sparen naar lenen

“Naast rood staan heb ik ook een lening bij de bank. Ik speel klarinet, en ik had een goede klarinetbouwer gevonden in Oost-Europa. Ik vond mijn droomklarinet van 3.800 euro. Dat had ik niet en ik besloot om te sparen. Maar sparen past denk ik niet bij mijn persoonlijkheid. Na een jaar dacht ik: laat maar zitten, ik bel de bank. Misschien kan ik wat lenen.”

Krediet bij de bank

“De bankmedewerker was heel aardig. Túúrlijk kon ik een lening afsluiten. Hoeveel geld ik dan wilde lenen? 3.800 euro, zei ik. Waarop de medewerker zei: tsjah, dat kan. Maar je betaalt dan wel erg veel rente. Bij een hoger krediet betaal je relatief minder. Geloof het of niet, uiteindelijk heb ik een doorlopend krediet afgesloten van 15.000 euro. Ik zou dan toch alleen die 3.800 euro opnemen, dacht ik.”

Dolblij met de klarinet

“Ik kocht de klarinet. Dolblij was ik ermee. De periode daarna nam ik verder geen geld op van het krediet. Nu wilde het toeval dat mijn toenmalige werkgever graag zag dat ik mijn rijbewijs haalde. Ik had daar zelf geen interesse in, maar als ik mijn baan wilde houden dan was het echt nodig. Ik ging ervoor.”

Ja hoor, daar stond ‘ie: een prachtige oldtimer…

Toch krediet aanspreken

“Ik haalde mijn rijbewijs. ’s Avonds ging ik met vrienden de kroeg in om het te vieren. En ja hoor, wat stond daar voor de kroeg? Een prachtige oldtimer. Op de voorruit lag een briefje met de prijs: 3000 euro. Dat had ik niet op mijn rekening, maar kocht de auto uiteindelijk via het doorlopend krediet. De teller stond inmiddels op 6000 euro.”

Oldtimer stuk

“Zoals dat gaat met de meeste oldtimers, ging ook deze stuk. En niet één keer. Ik heb de auto tot wel drie keer toe volledig laten repareren. Ik heb de motor toen ook nog compleet opgeknapt, want ik had toch nog wat geld over van het doorlopend krediet. Voordat ik het wist zat ik aan het limiet van 15.000 euro.”

Geen inkomsten, wél vaste lasten

“In 2009 werd ik ontslagen. Ik had geen werk, geen inkomsten. Maar wél vaste lasten en een schuld. Een groot probleem. Ik werd keihard met mezelf geconfronteerd. Het was echt een eyeopener. Gelukkig kreeg ik snel nieuw werk. Ik ben toen met de bank in gesprek gegaan. Ze hebben beslag gelegd op mijn inkomsten. Bijna alles wat ik verdiende, ging naar de bank. Hierdoor heb ik sinds een jaar de roodstand weggewerkt.”

De bank legde beslag op mijn inkomsten, bijna alles wat ik verdiende leverde ik in

Leningen overgesloten

“De beslaglegging is inmiddels opgeven, maar het doorlopend krediet staat nog wel steeds open. Ik stond bovendien ook nog rood op twee verschillende creditcards. Ik heb al mijn leningen overgesloten naar een goedkopere kredietverstrekker. Bij de bank betaalde ik ruim 11% rente, bij mijn nieuwe verstrekker nog maar 5%. Ik moet in totaal nog zo’n 8000 euro aflossen.”

Bedenk een plan

“Tegen iedereen die permanent rood staat zou ik willen zeggen: kijk eens goed naar je inkomsten en uitgaven. Spaar je ook nog geld? Besef dan dat de rente die je betaalt over rood staan hoger is dan over je spaarrekening… Je spaart dus helemaal niets. Maak een plan om uit de roodstand te komen, zoals ik deed samen met de bank. Voer het plan uit. Dan is er altijd een oplossing.”

Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo