Dit artikel valt binnen de thema's: Wonen en hypotheken, Werk en inkomen, Huishouden, Gezin/Relatie

Wat doe je met restschuld? Aflevering 2: De kabinetsplannen vanaf 2013

Restschuld: de kabinetsplannen
door Peter Rademaker
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
3894 keer bekeken

Het zijn moeilijke tijden in de huizenmarkt. Volgens Vereniging Eigen Huis heeft één op de zes huiseigenaren bij verkoop een restschuld van gemiddeld 35.000 euro. Huis weg, schuld blijft en een hoop politiek gedoe rondom hypotheken en renteaftrek. Wat nu? Gewoonovergeld.nl houdt je geregeld op de hoogte.


Niks zo veranderlijk als het weer. Hoewel? In Den Haag kunnen ze er ook aardig wat van. De kabinetsplannen omtrent hypotheken en hypotheekrenteaftrek lijken om de haverklap te veranderen. Maar nu lijkt er toch enige duidelijkheid te komen voor mensen met een restschuld op hun hypotheek.

Restschuld: hoe zat het ook alweer?

Voor de duidelijkheid: een restschuld ontstaat als je na (gedwongen) verkoop van je woning je huidige hypotheek niet volledig kunt aflossen. De dalende huizenprijzen zijn natuurlijk de belangrijkste oorzaak. Volgens cijfers van het Kadaster zijn de meeste die na 2000 zijn verkocht, nu minder waard. Heb je ooit een beleggingshypotheek afgesloten en het rendement valt tegen? Zit je met een aflossingsvrije hypotheek (en los je dus geen schuld af)? Dan kun je, bij verkoop van je woning, met de gebakken peren blijven zitten.

700.000 huishoudens ‘onder water’

Het kabinet heeft onderkend dat op dit moment zo’n 700.000 huishoudens ‘onder water’ staan. Dat betekent dat deze huizenbezitters een hogere hypotheek hebben dan hun woning waard is. Worden deze mensen gedwongen hun woning te verkopen, dan ontstaat potentieel een enorme restschuld. Het kabinet heeft daarom besloten om restschuld wat ‘belastingvriendelijker’ te behandelen. Daarmee probeert de regering ook weer wat beweging in de woningmarkt te krijgen.

Rente op restschuld 10 jaar aftrekbaar

Als je je huis tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 verkoopt en je houdt een restschuld over, dan mag je de rentekosten hierover maximaal 10 jaar aftrekken (in mindering worden gebracht in box 1). De schuld hoeft in die periode niet te worden afgelost. Dat klinkt aardig, maar er zijn haken en ogen. Zo zijn banken bijzonder terughoudend als het gaat om het meefinancieren van een restschuld in een nieuwe hypotheek. Logisch, want je schuld is dan hoger dan de waarde van het bezit (je nieuwe woning). Het kabinet gaat wel onderzoeken of ze belemmeringen bij hypotheekverstrekkers kan wegnemen.

Vervroegd aflossen: voorkomen beter dan genezen?

Voorkomen is beter dan…

Soms is er natuurlijk sprake van overmacht en kun je niet anders dan je huis met een restschuld verkopen. Het zal echt nog enige tijd duren voordat de woningmarkt weer ‘op orde’ is. Heb je nu de mogelijkheid om bijvoorbeeld extra af te lossen op je huidige hypotheek, is dat zeker een optie. Je zou daarvoor je vakantiegeld of eindejaarsuitkering kunnen gebruiken. De volgende aflevering in de serie over restschuld gaat over de voor- en nadelen van vervroegd aflossen.

Waar vind je informatie?

Er wordt in de pers heel veel geschreven over het onderwerp “restschuld”. En de berichten spreken elkaar ook nog wel eens tegen. Het is dus niet gemakkelijk om een betrouwbare en actuele informatiebron te vinden. De site van de Rijksoverheid geeft in ieder geval het standpunt en de besluiten van de regering weer.


Zo’n 700.000 huishoudens staan ‘onder water’ en hebben potentieel een restschuld. Het kabinet heeft bepaald dat je de rente over een restschuld 10 jaar mag aftrekken.