Dit artikel valt binnen de thema's: Wonen en hypotheken, Werk en inkomen, Huishouden

Wat doe je met restschuld? Aflevering 1: informeer jezelf én anderen!

Restschuld: informeer jezelf
door Peter Rademaker
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1036 keer bekeken

Het zijn moeilijke tijden in de huizenmarkt. Volgens Vereniging Eigen Huis heeft één op de zes huiseigenaren bij verkoop een restschuld van gemiddeld 35.000 euro. Huis weg, schuld blijft en een hoop politiek gedoe rondom hypotheken en renteaftrek. Wat nu? Gewoonovergeld.nl houdt je geregeld op de hoogte.


‘Vroeger’ kon je er vrijwel zeker vanuit gaan dat je je woning altijd met winst kon doorverkopen. Die gouden tijden zijn voorbij. Je hoort het steeds vaker: huisbezitters die moeten verkopen, blijven na de verkoop met een restschuld zitten. De verkoop brengt dan niet voldoende op om de hypotheek af te lossen. Wat kun je doen om weer een ‘gezonde’ financiële start te maken? Het begint met praten.

Tip 1: Stap over je schaamte heen…

Als je je woning gedwongen moet verkopen, bijvoorbeeld omdat je je baan kwijtraakt, zorgt dat voor ongelooflijk veel stress en vaak ook schaamte. En dat is het laatste wat je kunt gebruiken. Zorg dat je je hoofd erbij kunt houden. Hoe? Stap eerst over je schaamte heen. Je bent niet de eerste en ook niet de laatste die dit overkomt. Vervolgens: Informeer jezelf en, misschien zelfs belangrijker: informeer anderen. Schakel zo snel mogelijk hulptroepen in!

Tip 2: Praat met je makelaar

Welke verkoopprijs kun je verwachten als je je woning verkoopt? Zoek een makelaar die bekend is in jouw buurt. Wat denkt hij (of zij)? Wat ‘doen’ soortgelijke huizen in jouw omgeving? Heb je een richtprijs, dan weet je ook hoe groot (in theorie) je restschuld is. Bespreek ook of het voor jou belangrijk is om snel te verkopen of dat je alleen verkoopt bij een bepaalde prijs.

Tip 3: Praat met je gemeente

Veel gemeenten geven goede adviezen of kunnen zelfs bemiddelen in de gesprekken met je hypotheekverstrekker. Maak een afspraak, bijvoorbeeld met de afdeling Schulddienstverlening, en leg je probleem op tafel.

"Je bent niet de eerste en ook niet de laatste die dit overkomt"

Restschuld: een voorbeeld

Stel je hebt 5 jaar geleden je eerste huis gekocht voor € 190.000. Hiervoor heb je een hypotheek afgesloten van € 209.000. Na 5 jaar heb je € 17.500 van die hypotheek afgelost. Je hebt dus nog een hypotheek van € 191.500 ‘over’. De woningmarkt staat erg onder druk en de waarde van je huis is gedaald naar € 180.000. Als je voor dat bedrag je huis verkoopt, hou je dus een restschuld over van € 191.500 - € 180.000 = € 11.500.

Tip 4: Praat met je huidige hypotheekverstrekker

Speel open kaart met je huidige hypotheekverstrekker. Een goede relatie is ontzettend belangrijk. Helemaal als het voor de bank niet duidelijk is of jouw hypotheek wel wordt afgelost. Je hypotheekverstrekker heeft óók baat bij een regeling die jij kunt nakomen. Praat dus met ze, bij voorkeur vóórdat je je woning verkoopt.

Tip 5: Praat met een financieel adviseur

Je zult op één of andere manier je restschuld moeten aflossen. Of je treft een regeling met je huidige hypotheekverstrekker, of met eventueel een volgende hypotheekverstrekker. Maar er zijn ook andere manieren om je restschuld af te lossen, bijvoorbeeld met een lening. De rente en kosten voor leningen waarmee de restschuld wordt afbetaald, mag je van begin 2013 tot eind 2017 aftrekken van de belasting. Bel gratis met de Belastingdienst (0800 – 0543) als je meer wilt weten. Laat je ook eens goed adviseren door een financieel adviseur die voor jou onafhankelijk is. Op de site van Adfiz vind je een adviseur bij jou in de buurt.


Loop je het risico dat je woning onvoldoende oplevert om je hypotheek af te lossen? Schakel zo snel mogelijk hulp in.