Dit artikel valt binnen het thema: Wonen en hypotheken

Rabobank: voorzichtig herstel
van de woningmarkt in 2014 Wat kies jij? Verbouwen of verhuizen?

Woningmarkt 2014
huizen
door Michel Groenveld
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
356 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Lees hier een actueler artikel over de woningmarkt.

De daling van de huizenprijzen zet tot halverwege 2014 licht door. Daarna zullen de prijzen niet snel weer stijgen. Dat verwacht de Rabobank. Uit het kwartaalbericht blijkt dat de bank een voorzichtig herstel voorspelt. Wat betekent dit voor jou? Ga je verhuizen of toch verbouwen?


Je leest het tegenwoordig overal. De woningmarkt zal in 2014 naar verwachting langzaam maar zeker aantrekken. De huizenprijzen zullen nog iets dalen, maar de bodem lijkt nu toch echt bereikt. Als je huidige woning op dit moment niet meer voldoet aan je wensen, zijn er grofweg twee opties:

  1. Je verhuist
  2. Je verbouwt je huis zodat het alsnog voldoet aan je wensen

Verbouwen

Denk je aan verhuizen, maar verwacht je dat je jouw huis niet voor een redelijke prijs verkocht krijgt? Kijk dan eens naar verbouwen. Misschien voldoet het huis wél aan je wensen met een dakkapel, nieuwe badkamer, keuken of met een extra aanbouw. Als je later je huis alsnog wilt verkopen kan dat misschien zelfs voor meer geld.

Louis (49) uit Arnhem:

“Twee jaar geleden hadden mijn vrouw en ik de wens om te verhuizen naar een grotere woning. Uit het gesprek met onze hypotheekverstrekker bleek dat de woningwaarde in een paar jaar tijd enorm was gezakt. Als we het destijds hadden verkocht, zouden we waarschijnlijk met een restschuld achterblijven.

We lieten ons goed adviseren en namen onze wensen nog eens onder de loep. We waren best blij met onze woning, maar wilden wel echt heel graag meer ruimte. Daarom kozen we voor een riante aanbouw. De woonkamer is nu veel groter en de badkamer en keuken zijn compleet vernieuwd. We wonen prettig en hebben ons huis niet voor veel te weinig geld verkocht.”

Naar een nieuwe woning

Toch kan verhuizen aantrekkelijk zijn. Hoewel de huizenprijzen de afgelopen jaren fors zijn gedaald, zijn er in jouw geval wellicht volop kansen om je huis te verkopen voor een mooie prijs. Het ligt namelijk compleet aan jouw persoonlijke situatie en het soort huis dat je hebt. Laat je altijd goed adviseren voordat je jouw huis te koop zet.

Vooral voor starters is verhuizen juist nú aantrekkelijk. De huizenprijzen zijn historisch laag, er is veel aanbod en de hypotheekrente die je betaalt is minimaal. Met de aangescherpte wet- en regelgeving (inkomensafhankelijke huurverhoging) is huren niet voor iedereen aantrekkelijk meer.

Dominique (29) en Sanne (28):

“Wij wonen sinds 3 jaar in een sociale huurwoning en willen nu de stap maken tot kopen. We verdienen allebei bovenmodaal. Dat betekent dat we ‘scheef wonen’. Daardoor betalen we veel huur. Toen bleek dat kopen voor ons financieel gezien gunstiger is. Door de lage huizenprijzen en hypotheekrente kunnen we nu meer huis voor minder geld krijgen. We zijn nu bezig met zoeken en bezichtigen.”

Laat je adviseren

Dus: verhuizen of verbouwen? Maak zelf je afweging. Laat je altijd goed informeren. Bedenk ook wat je eigen voorkeur is. Blijf je nog even waar je zit, of koop je voor een habbekrats een nieuw huis?


Geen zorgen meer over de kosten van je verbouwing. Freo heeft speciale leningen voor verbouwen.