Dit artikel valt binnen de thema's: Gezin/Relatie, Huishouden, Werk en inkomen, Wonen en hypotheken

Help, mijn man wil een auto kopen! Zijn feestje... of kijk je kritisch mee?

Financieringen
lotte, blog, blogger
door Lotte Hamer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
885 keer bekeken

Mannen en auto’s hebben een bijzondere relatie. Maar wij vrouwen hebben natuurlijk ook iets te zeggen. Waar moet je op letten als je man een nieuwe auto koopt? Ik ging op onderzoek uit. Deze week: hoe zit het met financieringen en afschrijving?


Er circuleren lijstjes met meest (en minst) waardevaste auto’s

Het mooiste is natuurlijk als je de auto cash kunt betalen. Dan kun je vaak een extra korting bedingen. Vraag er in elk geval om: niet geschoten is altijd mis. Ruil je een gebruikte auto in, dan betaal je minder voor je nieuwe auto. Let er op dat je een goede prijs krijgt voor je oude auto. Gebruik de ANWB-koerslijst om dit te bepalen. Je krijgt bij een autobedrijf altijd minder dan wanneer je de auto zelf verkoopt. Dus als het even kan: probeer je auto eerst zelf te verkopen.

Financieren

Bij veel dealers en autobedrijven kun je de auto laten financieren. Dat is vaak een dure optie met een forse rente. Vergelijk de rente, kosten en voorwaarden met aanbieders van persoonlijke leningen en doorlopende kredieten: hier leen je vaak tegen lagere rentepercentages en meestal zijn er geen bijkomende kosten (zoals afsluitprovisie of administratiekosten). En pas natuurlijk op met lenen. Wil je écht voor deze auto in de schulden gaan? Als je de kosten goed kunt betalen en je wilt de auto heel graag hebben, dan hoeft het natuurlijk geen probleem te zijn…. Kortom, wees verstandig en maak zelf je afweging. Kies voor een autolening buiten de dealer om. Waarom? Klik hier.

Hoe lang betaal je rente?

Zeg je ‘ja’ tegen een financiering? Let dan op de doorlooptijd en of het om een variabele of vaste rente gaat. Soms hebben leningen met een lange doorlooptijd een lagere rente en maandlasten. Dat lijkt goedkoop. Maar: je betaalt veel langer rente en soms gaat de rente omhoog na verloop van tijd. Hierdoor ben je aan het eind van de rit duurder uit. Let er ook op dat de auto elk jaar minder waard wordt (de afschrijving). Los daarom je financieringen af: voorkom dat je over een tijd nog afbetaalt voor je ‘nieuwe’ auto, terwijl de waarde al flink is gedaald.

Elk jaar minder waard

Het kwam net al even aan bod: de afschrijving. Als je de auto gebruikt neemt de waarde af. Hoeveel? Dit verschilt per auto. Je kunt zoeken op internet naar actuele waardes: kijk op de ANWB-koerslijst, op diverse autoverkoopwebsites en Marktplaats. Er circuleren op internet ook lijstjes met meest (en minst) waardevaste auto’s. Kijk goed naar de waardevermindering van de auto (merk, type en uitvoering) die jullie op het oog hebben. Dit kan je door de jaren heen veel kosten schelen.

Elke auto heeft onderhoud nodig. De kosten hiervan kunnen hoog zijn en deze zijn vooraf nooit precies te voorspellen. Dus onderhandel over de garantievoorwaarden en –termijn. Toch zijn er wel auto’s die als duurzaam of juist onbetrouwbaar bekend staan. Probeer hier rekening mee te houden om de onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden. Houd altijd wat geld achter de hand voor onvoorziene kosten.

Deel je ervaringen

Ik ben nieuwsgierig: heb jij je auto al eens laten financieren bij de dealer? Ging dat goed of zou je het nu anders aanpakken? Deel je ervaringen hieronder.


Wil je vriend of man een auto kopen? Vergelijk de financieringsmogelijkheden. Kijk ook hoe waardevast de auto is die jullie willen kopen.