Dit artikel valt binnen het thema: Huishouden

Michelle: “Het gemak van roodstand veranderde in een bodemloze put”

Rood staan
vrouw
1619 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Dit keer vertelt Michelle (26).


Oncologieverpleegkundige Michelle is absoluut ervaringsdeskundige op het gebied van rood staan. Op een gegeven moment stond ze maar liefst € 8.500 in de min bij haar bank. Hoe is dat zo gekomen? “Tja, eigenlijk waren het verschillende zaken die samenkwamen. Ik had altijd al een gat in mijn hand. Kon heel goed geld uitgeven en had weinig idee van de waarde van geld. Ik woonde nog thuis en had dus ook weinig financiële verantwoordelijkheden.”

Samen een huis … en toen ging de relatie uit
Die verantwoordelijkheden kwamen er wel toen Michelle met haar vriend wilde gaan samenwonen. “We pakten het meteen goed aan en kochten samen een huis.” Maar met de hypotheek goed en wel op zak liep de relatie van Michelle en haar vriend op deklippen. Ze gingen uit elkaar en het koopcontract werd ontbonden. “Dat ging natuurlijk ook niet zonder financiële gevolgen. Daarnaast had mijn ex bepaalde dingen voor het huis aangeschaft. Daarvoor moest ik hem ook een deel terugbetalen.”

Huisraad met dank aan roodstand
In eerste instantie ging Michelle weer bij haar ouders wonen. Maar al redelijk snel kreeg ze een eigen woning toegewezen. “Ook daarvoor moest ik aanzienlijke kosten maken. Mijn huisje moest helemaal worden ingericht en dat gaat natuurlijk niet gratis. Ik was nog steeds niet gewend om met geld om te gaan. Maar geen nood: bij mijn bank kon ik een flink bedrag in de min staan. Dat kwam even goed uit!”

Het duurt nog wel even voordat ik helemaal schuldenvrij ben. Maar ik ben op de goede weg.

Ik raakte verzeild in een bodemloze put
Michelle begon met een betaalkrediet van €3.000,-. Maar met het gat in haar hand was dat al snel niet voldoende. “Ik had helemaal geen overzicht van mijn geldzaken en rood staan ging zo ontzettend gemakkelijk. Ook had ik geen idee van de kosten die roodstand met zich meebracht. Dus verhoogde ik uiteindelijk mijn krediet naar het maximale: €8.500. Ik hield me voor dat het tijdelijk zou zijn. Dat ik dat geld snel zou aanvullen en alles weer goed zou komen. Maar ondertussen was het een bodemloze put geworden en raakte ik steeds dieper in de problemen.”

Van roodstand naar een Doorlopend Krediet
Michelle zag door de bomen het bos niet meer. Tijd om actie te ondernemen en het heft weer in eigen handen te nemen.  Ze ging er eens goed voor zitten en woog de verschillende mogelijkheden tegen elkaar af. “Voor mij was de voordeligste optie om die roodstand om te zetten in een Doorlopend Krediet. Dat scheelde enorm in rente. Dus dat heb ik direct gedaan. Ook heb ik de mogelijkheid om rood te staan op mijn betaalrekening meteen opgezegd. Die veranderingen gaf meer overzicht en veel meer rust. Beiden kon ik wel gebruiken.”

Soms geef ik nog wel net te veel uit
Inmiddels is Michelle al hard op weg om haar hele schuld af te lossen. “Het duurt nog wel even voordat ik helemaal schuldenvrij ben. Maar ik ben op de goede weg en het geeft me een erg prettig gevoel dat mijn schulden langzaam maar zeker oplossen.” Michelle gaat tegenwoordig dus een stuk verstandiger met geld om? “Nou, ik kan soms nog wel wat meer uitgeven dan goed voor me is”, bekent ze. “Maar dat is al een heel stuk minder als vroeger. Ik heb mijn lesje echt geleerd.”

Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.