Dit artikel valt binnen de thema's: Werk en inkomen, Studeren

Leren is investeren … en het lesgeld verdient zich snel terug Nooit te oud voor de schoolbanken

studiekosten
door Peter Rademaker
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1762 keer bekeken

Als volwassene terug naar school? Met een gerichte, actuele opleiding verhoog je je kansen op de arbeidsmarkt, met bijhorend financieel voordeel. Een mooie investering voor de toekomst dus. Maar aan de andere kant is een opleiding volgen niet gratis. Wat zijn de kosten en wat zijn de baten? Theo van der Heijden van Fabius Opleidingen zet ze op een rijtje.


Zoveel volwassenen, zoveel redenen om terug naar school te gaan. Je kinderen zijn groot en jij wilt weer aan de slag. Of je hebt het meeste van je kennis in de praktijk geleerd. Dan is het fijn om met een diploma deze kennis te laten zien en verder uit te breiden. Misschien wil je via bij- of omscholing je carrière een zetje geven; in je huidige baan of in een nieuwe. Of behoor je tot die groeiende groep werklozen die via een gerichte opleiding weer aan de slag wil. Wat de reden ook is, met een mooi diploma op zak maak je meer kans op een goede baan … met bijpassend loonstrookje.

Theo, kun je iets vertellen over de kosten van een opleiding?

“Een basisopleiding van zes maanden tot receptionist/telefoniste kost bij ons € 990, compleet met al het lesmateriaal. Dan krijg je elke week drie uur les, overdag of ’s avonds. Daarnaast besteed je nog 3 tot 5 uur per week aan huiswerk. Een meer gespecialiseerde opleiding tot commercieel administratief medewerker duurt 12 maanden en kost € 1.990. Dat is inderdaad duurder. Maar daarvoor word je wel langer opgeleid, op een hoger niveau. En worden je kansen op een goede baan en bijpassend salaris nog groter.”

Kun je die kosten ergens vergoed krijgen?

“Betaal je zelf de opleiding, dan zijn de kosten voor een groot deel aftrekbaar, buiten een belastingdrempel van € 250. Voor een opleiding van € 1.500 is dus € 1.250 aftrekbaar. Afhankelijk van je belastingtarief levert dat minimaal € 400 op. Check jouw situatie bij de belastingdienst en vergeet je studiekosten niet in je aangifte. Heb je een uitkering, dan is de uitkerende instantie in sommige situaties bereid de kosten te vergoeden. Deels of volledig. Ook dat is het uitzoeken waard.”

En als ik al een baan heb?

“Ook dan is er veel mogelijk. Verandert je functie door reorganisatie, dan betaalt je werkgever vaak de opleiding. Of je werkgever wil dat je jezelf verbreedt en betaalt daarom je opleiding. Vaak wel onder voorwaarden. Bijvoorbeeld dat je een deel van de opleidingskosten terugbetaalt als je binnen een jaar van werkgever verandert. Verlies je je baan, dan geven werkgevers steeds vaker een opleidingsbudget mee. Hiermee kies je zelf een opleiding om je toekomst opnieuw in te vullen.”

“In onze praktijk blijkt dat mensen die weer gaan leren, dat blijven doen. Met alle financiële voordelen van dien.”

Welke voordelen biedt een opleiding me?

“Een opleiding is een investering in jezelf en betaalt zich op verschillende manieren terug. Met een actueel diploma bewijs je dat je een bepaald niveau hebt. Je laat ook zien dat je weet wat je wilt en gemotiveerd bent om je te ontwikkelen. Dat zien werkgevers graag. Een opleiding afgerond met een diploma geeft daarnaast meer zelfvertrouwen, ook heel waardevol. Met een opleiding ben je breder inzetbaar. Tegenwoordig ook erg belangrijk. Op allerlei manieren verhoogt een opleiding dus je kansen.”

En wat kan het me financieel opleveren?

“Een betere opleiding betekent vaak een hoger salaris. Stel dat je na de basisopleiding administratief medewerker verdergaat met de vervolgopleiding financieel administratief medewerker. Die kost ongeveer € 600, maar daarmee kun je ook € 100 tot € 150 bruto per maand meer verdienen. Binnen een half jaar betaalt de vervolgopleiding zich dus al terug. En in onze praktijk blijkt dat mensen die eenmaal weer gaan leren, dat blijven doen. Met alle financiële voordelen van dien.”

Wat raad je iemand aan die twijfelt?

“Laat je goed informeren en adviseren over welke opleiding bij jou past. Heb je eenmaal gekozen voor een opleiding, ga er dan met hart en ziel voor. Via je opleiding, maar ook via je netwerk. Zoek vacatures buiten de bekende websites, stap zelf op bedrijven af. Laat je zien. Kortom, combineer een actuele opleiding met initiatief en enthousiasme en je springt er al snel bovenuit!”


Het volgen van een opleiding betaalt zichzelf op verschillende manieren terug. Meer kennis, meer zelfvertrouwen en meer salaris. En je kunt je zo gemakkelijker bewegen op de arbeidsmarkt. De kosten krijg je vaak vergoed. Laat je ook daarover goed informeren.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo