Dit artikel valt binnen het thema: Werk en inkomen

Lenen zonder vast dienstverband Is dat mogelijk?

Lenen
rabobank
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1128 keer bekeken

Tegenwoordig krijg je niet meer zo makkelijk een vast contract bij je werkgever. Dit was voorheen vaak wel een voorwaarde om een lening af te kunnen sluiten. Maar geldt dat nog steeds?


De strikte eis om een contract voor onbepaalde tijd te hebben, lijkt voorbij. Steeds meer mensen hebben geen uitzicht op een vaste baan, maar willen toch graag gebruik maken van een hypotheek of andere lening. Maar met een tijdelijk dienstverband lukt het soms toch om een lening af te sluiten.

Voorwaarden

Als je een tijdelijk contract hebt, maar (nog) geen vast dienstverband, zijn er gelukkig dus mogelijkheden voor een lening. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je 25 jaar of ouder zijn, mag je geen BKR registratie op jouw naam hebben staan en je moet minimaal twee jaar in dienst zijn van je werkgever.

Intentieverklaring

Als je niet aan de laatste voorwaarde kunt voldoen (> 2 jaar in dienst), dan kun je proberen om een intentieverklaring van je werkgever te krijgen. Hierin geeft de werkgever aan dat ze bereid is om (bij onveranderde omstandigheden) jou een vast contract aan te bieden.

Zekerheid

De zekerheid van een vast contract biedt tegenwoordig niet meer de zekerheid die het vroeger gaf. In de afgelopen jaren is menigeen met een vast contract, toch op straat komen te staan. Eveneens werden vaste arbeidsovereenkomsten niet snel meer aangeboden. De harde eis om een vaste aanstelling te hebben, lijkt hiermee te zijn versoepeld.