Dit artikel valt binnen de thema's: Wonen en hypotheken, Werk en inkomen, Studeren, Huishouden, Gezin/Relatie

Lenen? Doe het verstandig! Tien tips om je bij de les te houden

Verantwoord lenen
door Michel Groenveld
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
613 keer bekeken

Als je geld nodig hebt, kan lenen een oplossing zijn. Maar er is veel om over na te denken. Hoe kun je verantwoord lenen? Tien tips.


1. Kijk of je de lening kunt betalen

Wat zijn je inkomsten en uitgaven? Zet alles op papier. Maak twee kolommen en reken uit wat je maandelijks overhoudt. Als je leent, betaal je namelijk rente en aflossing: je houdt minder over voor vaste lasten. Kun je de lening betalen?

2. Check de aanbieder/bemiddelaar

Elke aanbieder heeft een vergunning nodig van de AFM. Je kunt dit checken in de registers van de AFM. Zonder vergunning is het verboden om leningen aan te bieden.

3. Kijk welke lening bij jou past

Er zijn verschillende leenvormen. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet (bij een bank of financiële instelling) is vaak goedkoper dan wanneer je een lening afsluit in een winkel of bij een postorderbedrijf. Denk ook aan rood staan: ook dat is lenen en je betaalt er fors voor. Kijk goed naar alle leenvormen en bepaal welke voor jou het beste is.

Kijk vooral naar de totale kosten van je lening.

4. Vraag verschillende offertes op

Bekijk verschillende offertes en vergelijk. Kijk vooral naar de totale kosten van de lening. Hoeveel heb je straks in totaal betaald als je de lening hebt afgelost? Reken dat eerst uit. Zo ontdek je welke lening het best bij je past.

5. Betaal nooit vooraf

In kranten en op internet lees je vaak allerlei soorten advertenties. Let op met wie je in zee gaat. Als er staat dat lenen met BKR-notering mogelijk is, pas dan op. Vaak zijn dat bedriegers. Ook wordt soms gevraagd om je persoonlijke gegevens te sturen naar een gratis e-mailadres, zoals Hotmail of Gmail. Een betrouwbare verkoper of adviseur zal dat nooit van je vragen.

6. Bekijk bijkomende kosten

Als je gebruik wilt maken van advies en bemiddeling, moet je daar sinds 1 januari 2013 rechtstreeks voor betalen. Daarom is het belangrijk om vooraf goed te oriënteren. Welke adviseurs zijn er? Hoeveel kosten worden gerekend? Welke service bieden ze? Probeer zo een goede keuze te maken.

7. Pas op voor huisbezoeken

Biedt de verkoper of adviseur aan om thuis langs te komen voor advies? Vaak worden dan extra kosten gerekend. Advies over een lening kan makkelijk telefonisch of via e-mail. Een verkoper of adviseur mag alleen langskomen als jij er nadrukkelijk om vraagt.

Nepadvertenties op internet: trap er niet in!

8. Neem de tijd

Een lening is een belangrijke beslissing. Ga er eens goed voor zitten. Laat je niet opjagen door de verkoper of door je drang om snel een nieuwe aankoop te doen. Lees ook de offerte rustig door: wéét wat je ondertekent. Als je nog twijfelt, slaap er dan nog een nachtje over voordat je beslist.

9. Leen niet meer dan noodzakelijk

Als je meer leent kun je weliswaar meer uitgeven, maar je betaalt ook meer rente ! Denk er dus goed na voordat je een hogere lening afsluit.

10. Bedenk of je de lening echt nodig hebt

Kan je aankoop best nog een tijdje wachten? Als je kunt sparen is dat wellicht de beste en voordeligste keuze.

Bron: Nibud/AFM


Als je geld nodig hebt kan lenen een oplossing zijn. Maar doe het wel verstandig. Er is veel om aan te denken. Tien tips om verantwoord te lenen.