Dit artikel valt binnen het thema: Wonen en hypotheken

“Lage huizenprijzen én lage hypotheekrente, de ideale mix!” Maarten Hendriks van Hestia van Elten Makelaardij vertelt

Woningmarkt 2014
huizen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
504 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Lees hier een actueler artikel over de woningmarkt.

Je hoort het steeds vaker: de woningmarkt komt weer op gang. Het consumentenvertrouwen stijgt, de hypotheekrente is ongekend laag en de huizenprijzen zijn betaalbaar. Wordt dit het jaar van herstel? Maarten Hendriks van Hestia van Elten Makelaardij vertelt over zijn verwachtingen.


Maarten Hendriks is algemeen directeur van Hestia van Elten Makelaardij in Arnhem. Hij vertelt: “Er zit een stijgende lijn in het aantal transacties. In het vierde kwartaal van 2013 zijn er maar liefst 10.000 meer transacties gedaan dan in het begin van 2013. Daarmee is dit het beste kwartaal sinds 2008. Ik verwacht dat deze stijgende lijn doorzet in 2014.”

45% meer verkocht

Hendriks vervolgt: “Ook bij Hestia van Elten Makelaardij merken we dat de afgelopen tijd meer woningen worden verkocht. In het 4e kwartaal van 2013 hebben wij circa 45% meer transacties gerealiseerd ten opzichte van het 3e kwartaal van 2013, landelijk was dit een stijging van 20%.”

Eerste cijfers 2014

Inmiddels zijn ook de eerste cijfers van 2014 bekend. In februari 2014 werden er 10.030 woningen verkocht. Dit is een stijging van 27% ten opzichte van februari 2013, toen er nog 7.897 werden verkocht.

Vooral vrijstaande woningen verkopen goed. De transacties van deze woningen zijn in één jaar met 38% gestegen.

In januari 2014 steeg het aantal verkocht woningen met 42% ten opzichte van januari 2013.

Van appartement naar tussenwoning

Sommige woningtypen verkopen beter dan anderen. Hendriks: “Op dit moment worden er voornamelijk tussenwoningen en hoekwoningen verkocht. Dit komt door de prijsdalingen die hebben plaatsgevonden. In combinatie met de lage hypotheekrente zijn deze woningen goed betaalbaar geworden voor starters en doorstromers. Zij verhuizen veelal van een huur- of koopappartement naar dit soort woningen.

Hoek- en tussenwoningen worden het meest verkocht

Meer bezichtigingen en transacties

“Als we specifiek naar onze regio Arnhem kijken, dan zien we ook meer beweging bij andere type woningen en prijsklassen. We zien de bezichtigingen en transacties steeds meer toenemen, óók in de prijsklassen tot 500.000 euro. We verwachten dat deze tendens zich voortzet naar hogere prijsklassen de komende tijd.”

Top: Amsterdam en Groningen

Het herstel zet naar verwachting niet overal even snel in. Hendriks: “Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat de regio Amsterdam en de stad Groningen het beste en snelste herstel laten zien. Dit zijn stedelijke gebieden met een goed voorzieningenniveau, hierdoor is er meer vraag naar goed geprijsde woningen.”

In de Achterhoek en Noordoost-Groningen is sprake van leegloop

Flop: Achterhoek en Noordoost-Groningen

“In de regio’s Noordoost-Groningen en de Achterhoek daarentegen gaat het minder goed. In deze gebieden is al jarenlang sprake van ‘leegloop’. Dat betekent dat veel inwoners verhuizen naar andere gebieden in het land. Hierdoor staan er veel woningen te koop terwijl de vraag behoorlijk achterblijft.”

Ideale mix voor kopen

Toch lijkt er een kentering te komen. Hendriks: “De prijzen van woningen zijn natuurlijk aardig gedaald de laatste jaren, mede door realistisch denken van de verkopers. De rentestand is laag en het consumentenvertrouwen is toegenomen. Voor een koper is dit de ideale mix om juist nu een woning te gaan kopen!”