Dit artikel valt binnen de thema's: Huishouden, Werk en inkomen

“Kijk vooral naar je eigen koffertje” Budgetcoach Eef van Opdorp over de Miljoenennota 2015

Prinsjesdag 2015
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1797 keer bekeken

De Miljoenennota 2015 is bekend. Budgetcoach Eef van Opdorp is positief: “De afgelopen jaren is er ruim 20 miljard euro weggesneden. Komend jaar worden we ‘beloond’ met 1 miljard lastenverlichting. Ik vind de Miljoenennota vrij uitgebalanceerd. Redelijk goed nieuws dus!”


Bijna iedereen gaat er dit jaar op vooruit. Eef: “Dat is goed nieuws. Maar uiteindelijk gaat het om je eígen koffertje. Het kan zijn dat jij geld inlevert, terwijl een ander er juist op vooruitgaat. Kijk dus vooral naar de gevolgen voor je eigen portemonnee.”

Zorgpremie omhoog

De zorgpremie gaat in 2015 met 10 euro per maand omhoog. Eef: “Veel mensen roepen direct moord en brand. Toch plaats ik graag een kanttekening. Vorig jaar is er door de zorgverzekeraars enorm gestunt met de premies. Natuurlijk kan 10 euro extra voor sommige mensen een hele hoop geld zijn. Bedenk wel dat je met deze verhoging waarschijnlijk alsnog minder premie betaalt dan 3 jaar geleden.”

Sommigen gaan erop achteruit, maar we hebben allemaal wél een dak boven ons hoofd

Koopkracht

Als het om koopkracht gaat verandert er weinig voor de middenmoot. Lagere inkomens gaan er iets op vooruit en hogere inkomens gaan er het meeste op vooruit. Eef: “Ik had liever gezien dat de lagere inkomens er het meeste op vooruit zouden gaan. Maar laten we eerlijk zijn, we hebben het hier in Nederland goed. We hebben allemaal een dak boven ons hoofd. En als we er al op achteruitgaan, gaat het om tientjes. Ik snap dat dit voor de één meer is dan voor de ander, maar zó slecht hebben we het hier niet.”

WW’er? Langer recht op kinderopvangtoeslag

Ontvang je een WW-uitkering? Nu heb je nog recht op 3 maanden kinderopvangtoeslag. Eef licht toe: “In 2015 wordt dit verlengd naar 6 maanden. Op zich een mooie maatregel, want dit biedt extra ruimte om actief te zoeken naar een baan.”

Laten we eraan wennen: belastingvoordelen zijn niet meer voor het leven

Belastingvoordelen? Niet voor het leven

Veel ouderen onder ons gaan er komend jaar op achteruit, zo'n 43%. Eef: “Dat klopt. Maar ze hebben vele jaren wel profijt gehad van allerlei belastingvoordelen. Veel ouderen konden op hun 61e al stoppen met werken. Dat zit er voor jongeren straks niet meer in. En ja, die ouderenkorting voor AOW’ers vervalt, maar die was toch al bestemd voor ouderen met een behoorlijk vermogen. Zij kunnen dus best wat missen. Vervelend, maar misschien moeten we er gewoon niet meer vanuit gaan dat belastingkortingen, toeslagen en andere voordeeltjes voor het leven zijn.”

Belastingvrij schenken

Dan de schenkingen. Eef: “Tsjah, jammer. Een belastingvrije schenking tot 100.000 euro voor de aankoop van een nieuw huis zit er in 2015 helaas niet meer in. Dit liep veel te goed. Hierdoor loopt het kabinet natuurlijk veel inkomsten mis. Voordeel is wel dat veel mensen de afgelopen jaren een huis hebben gekocht. Goed voor de huizenmarkt dus!”

Renteaftrek tot 15 jaar mogelijk

Eef vervolgt: “Nog een positieve maatregel is dat je als huizenbezitter de hypotheekrente tot 15 jaar kunt aftrekken bij de belasting. Nu kan dit nog tot 10 jaar. Je hebt dus 5 jaar langer voordeel.”

Verlaagd btw tarief op verbouwen en renoveren

Ben je van plan je huis te verbouwen? Dan is er goed nieuws. Eef: "Het verlaagde btw-tarief van 6% wordt met een halfjaar verlengd, tot 1 juli 2015. Voor bepaalde kosten die je maakt bij verbouwen of renovatie van je huis betaal je dus niet de standaard 21%, maar slechts 6% btw. Aanvankelijk zou dit eind dit jaar al worden afgeschaft." Lees hier meer over het verlaagde btw-tarief .

Tot slot: bereken je eigen voordeel

Eef besluit: “We staan weer met beide benen op de grond. Samen dragen we de lusten en de lasten, want als je het mij vraagt is alles redelijk goed verdeeld. En zoals ik al aangaf gaat het uiteindelijk om je eigen koffertje. Kijk welke maatregelen voor jou gelden. En houd in januari je eigen inkomsten en uitgaven in de gaten. Zet alles op papier. Dan zie je vanzelf hoe het er voor jou uitziet in 2015. Uiteindelijk zal je zien dat je er waarschijnlijk zonder al te veel kleerscheuren vanaf komt!”


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo