Dit artikel valt binnen het thema: Werk en inkomen

Joke: “Openheid over je salaris kan je ook vérder brengen”

Interview
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
932 keer bekeken

Uit onderzoek van Gewoon over geld blijkt dat Nederlanders terughoudend zijn in het vragen om salarisverhoging. Ook zou ruim een derde salaris inleveren voor behoud van een collega. Joke (51) vertelt over háár kijk op salaris, geld en lenen.


Welk beroep heb je?

“Ik ben oppas. Ik pas op drie kinderen.”

Ben je tevreden met je huidige salaris?

“Ja, ik ben heel tevreden over mijn salaris. Hiervoor werkte ik bij een grote Nederlandse supermarktenketen. Als oppas verdien ik meer dan in de supermarkt. Natuurlijk draag ik nu dan ook wel een veel grotere verantwoordelijkheid, maar ik ben heel tevreden.”

Ik ben heel tevreden met mijn baan, en zal niet snel om salarisverhoging vragen

Hoe vind je het om salarisverhoging te vragen?

“Dat vind ik bij mijn huidige baan niet nodig. Ik verdien genoeg en ze zijn heel flexibel. En deze mensen zijn zelf ook nog eens afhankelijk van een persoonsgebonden budget. Ook daarom zou ik er niet snel om vragen. Ik denk trouwens wel dat ik er met deze mensen wel een goed gesprek over zou kunnen hebben.”

Heb je in een andere baan wel eens om verhoging gevraagd?

“Ik heb het bij mijn vorige werkgever wel eens laten vallen. Ik vond toen dat het salaris best wat hoger mocht. Maar dan werd gezegd dat ik blij mocht zijn dat ik überhaupt een baan had. Niet met zoveel woorden hoor, maar het kwam er wel op neer. Ze zeiden dan bijvoorbeeld ook dat ze de omzet niet gehaald hadden en dat het moeilijk was om het salaris te verhogen.”

Vind je het lastig om salarisverhoging te vragen?

“Kijk, dat hangt heel erg van de situatie af. Soms denk je dat het wel wat omhoog zou mogen. Dan ben ik sneller bereid om erom te vragen. Ook ligt het eraan in hoeverre je met je baas om salarisverhoging kunt praten. Toen ik een paar keer werd afgesnauwd, tsjah, toen ben ik er ook maar mee opgehouden.”

Ben je tegen anderen open over je salaris?

“Ja hoor, ze mogen alles van me weten. Dat geldt niet alleen voor mijn salaris maar eigenlijk voor alles. Ik merk wel dat mensen dat soms een beetje vreemd vinden. Ik zie dat zelf niet zo. Ik denk namelijk dat openheid over je salaris je ook verder kan brengen. Stel dat je erachter komt dat een collega meer verdient dan jij, terwijl je dezelfde werkzaamheden uitvoert. Dan kun je dat aan de kaak stellen bij je werkgever.”

tegen anderen ben ik heel open over mijn salaris, ze mogen alles van me weten

Zou je salaris inleveren voor behoud van een collega?

“Ook dat is afhankelijk van de situatie. Als je zelf goed kan rondkomen en als alle collega’s mee willen helpen, dan misschien wel. Maar als ik er zelf door in de problemen zou komen? Dan is het wel iets om nog eens even goed over na te denken. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je eigen gezin eronder lijdt.”

Even iets anders: heb je wel eens geld geleend bij een bank?

“Ja, recent nog. Mijn man ik wilden graag zonnepanelen op het dak. We hadden niet genoeg om het hele aankoopbedrag rond te krijgen. Daarom hebben we zo’n 12.000 euro geleend van de bank. Het is een zogenaamde ‘groene’ lening. Omdat we met de zonnepanelen investeren in een beter milieu betalen we lagere rente.”

Leen alleen geld als je het écht nodig hebt

Wat is je ervaring met deze lening?

“Het verloopt allemaal prima. De bank stelde in eerste instantie een looptijd van 10 jaar voor. Wij wilden het liever in 5 jaar afbetalen, dat bleek allemaal geen probleem. Ik ben er wel tevreden over. Nu betalen we elke maand af.”

Heb je nog tips voor anderen die ook willen lenen?

“Ja, het is eigenlijk heel simpel. Leen alleen geld als je het écht nodig hebt. Leen niet om ‘zomaar iets te kunnen kopen’. Ik heb één keer eerder geld geleend. Dat was voor een auto. Dat deed ik omdat ik niet zonder een auto kon. Als je leent, leg dan ook elke maand wat geld opzij, bijvoorbeeld een tientje. Dan heb je altijd iets achter de hand voor als je een keer moeite hebt met aflossen.”