Dit artikel valt binnen het thema: Wonen en hypotheken

Je koophuis verhuren via de Leegstandwet Houd rekening met deze punten

Verhuren
huizen, huis
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
4992 keer bekeken

Het is kan zijn dat sommige van de genoemde bedragen en percentages inmiddels niet meer kloppen.

Probeer je jouw huis te verkopen, maar lukt dit niet? Op basis van de Leegstandwet mag je je huis tijdelijk verhuren. Er zijn wel een aantal regels. Hier kun je op letten.


Je koophuis verhuren kan soms een goede oplossing zijn. Bijvoorbeeld als je al een nieuw huis hebt gekocht, en daardoor met dubbele lasten zit. In principe zijn huurders in Nederland goed beschermd. Bij de Leegstandwet is deze huurbescherming veel minder.

Toestemming van de bank

Allereerst heb je toestemming nodig van de bank waar je de hypotheek hebt ondergebracht. Banken kunnen hun eigen voorwaarden stellen. Zo eisen sommige banken dat je géén betalingsachterstand hebt. Of dat je woning voor langere tijd te koop staat. De voorwaarden kunnen per bank en situatie verschillen.

Sommige banken eisen dat je geen betalingsachterstand hebt

Vergunning van de gemeente

Ook moet je een verhuurvergunning aanvragen bij de gemeente. Meestal kost dit geld. De prijs verschilt per gemeente, maar kan oplopen tot een paar honderd euro. In de vergunning staat onder meer de maximale huurprijs. Die wordt o.a. bepaald aan de hand van de staat van de woning. De vergunning geldt voor twee jaar. Daarna kun je de vergunning eventueel laten verlengen met telkens één jaar. De totale duur van de vergunning (inclusief verleningen) is maximaal 5 jaar.

Eigen eisen gemeente

Voordat je de verhuurvergunning krijgt moet je eerst aan een aantal voorwaarden voldoen. Die staan in de Leegstandwet. Zo moet het huis leegstaan en mag er nog niet eerder een vergunning zijn verstrekt voor het huis. Naast deze voorwaarden mag de gemeente ook eigen eisen stellen, bijvoorbeeld dat je bewijst dat de te verhuren woning ook echt bewoond zal worden.

Bij verhuren vervalt na 2 tot 3 jaar de hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrenteaftrek vervalt

Je huis verhuren heeft fiscale gevolgen. Het zit zo: als je huis leeg te koop staat, is vaak voor 2 tot 3 jaar nog hypotheekrenteaftrek mogelijk. Dat betekent dat de hypotheekrente die je betaalt, aftrekbaar is bij de belasting. Zo betaal je minder inkomstenbelasting.

Als je het huis verhuurt, vervalt de hypotheekrenteaftrek. Je woning valt dan niet meer in box 1 van de inkomstenbelasting* (‘inkomen uit werk en eigen woning’) maar in box 3 (‘inkomen uit sparen en beleggen’).

Let op

Zodra je in box 3 komt, ga je 1,2% vermogensrendementheffing betalen over de waarde van de woning en de hypotheekschuld (tenzij dit bedrag binnen de vrijstelling valt). Daar staat tegenover dat je geen belasting over de huurinkomsten hoeft te betalen.

En zodra de huurders zijn vertrokken en de woning opnieuw léég te koop wordt gezet, valt je woning weer in box 1 en heb je ook weer recht op hypotheekrenteaftrek.

De verzekeraar kan de opstal- of aansprakelijkheidsverzekering inperken

Gevolgen voor de verzekering

Als je de woning tijdelijk verhuurt, kan de verzekeraar besluiten om de dekking van de opstal- of aansprakelijkheidsverzekering te beperken. Zo kan het zijn dat je niet langer tegen inbraak, waterschade en glasschade bent verzekerd. Het kan ook zijn dat de premie wordt verhoogd.

Vertel de verzekeraar op tijd dat je wilt verhuren en vraag welke gevolgen dat heeft voor de dekking en premie. Het komt trouwens ook voor dat verzekeraars de dekking juist uitbreiden of soepel omgaan met schade.

Huurcontract opstellen

Ga je eenmaal verhuren? Dan stel je een huurcontract op. Bij huren op basis van de Leegstandwet moet een huurcontract worden aangegaan voor ten minste zes maanden. De huurder heeft een opzegtermijn van minimaal één maand. De verhuurder moet minstens drie maanden van tevoren opzeggen. Op de website van Vereniging Eigen Huis vind je een model huurcontract dat je kunt gebruiken bij het opstellen van een huurcontract.

* uitleg boxen systeem

Voor de inkomstenbelasting bestaan er drie soorten belastbaar inkomen. Deze drie zijn opgedeeld in drie boxen, met eigen regels en tarieven:

  • Box 1: Werk en woning

Hierin vallen de inkomsten uit werk en de eigen woning. Hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt.

  • Box 2:  Aanmerkelijk belang

Hierin valt je inkomen als je ten minste 5% van de aandelen hebt in een bedrijf of onderneming. Je inkomsten hiervan worden belast naar een tarief van 25%.

  • Box 3: Sparen en beleggen (vermogen)

In deze box betaal je belasting over je vermogen boven de vrijstellingsgrens. Je telt al je bezittingen op en trekt eventuele schulden hiervan af. Rente en kosten van schulden die in deze box vallen zijn niet aftrekbaar.


Als je je huis tijdelijk wilt verhuren op basis van de Leegstandwet, dan gelden er een aantal regels. Lees ze hier.