Dit artikel valt binnen het thema: Wonen en hypotheken

Je huis verbouwen? Zo kun je geld besparen

Bespaartips
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
3045 keer bekeken

Verbouwen heeft een prijskaartje. Dat weten we allemaal. Alles zelf doen is wellicht het voordeligst. Maar dat is niet altijd haalbaar. Lees de bespaartips.


1.Vraag meerdere offertes op

Vraag altijd offertes op bij meerdere aannemers. Kies een aannemer met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Er bestaan websites waar je offertes met elkaar kunt vergelijken. Vraag ook rond in je kennissenkring naar ervaringen met aannemers.

2. Zet alle afspraken op papier

Zet alle afspraken die je met de aannemer maakt zwart op wit. Bij conflicten kun je dan altijd terugvallen op het contract. Je staat stevig in je schoenen en komt niet voor financiële verrassingen te staan.

Let op: zet de afspraken óók op papier als je een bevriende klusjesman inschakelt. Niets is zo vervelend als wrijving met een vriend of goede kennis. Als je het vastlegt kun je terugvallen op het ‘contract’. Zo vermijd je vervelende discussies.

Zet alle afspraken met de aannemer zwart op wit

3. Goede isolatie

Goede isolatie zorgt voor een lage energierekening. Maar er is meer. Sinds 2009 heeft de overheid het btw-tarief voor vloerisolatie, dakisolatie en gevelisolatie van woningen verlaagd van 19% naar 6%. Dit geldt voor arbeidsloon en materiaalkosten.

Let op: als de kosten voor materialen hoger zijn dan de totale verbouwkosten, geldt het lage tarief alléén voor arbeidsloon.

4. Vraag subsidies aan

Als je duurzaam verbouwt, kom je vaak in aanmerking voor subsidies. Zo kun je bijvoorbeeld subsidie krijgen voor zonnepanelen. Komt je huis na de verbouwing in aanmerking voor een beter energielabel? Dan kun je soms rentekorting krijgen op de hypotheek. Daarnaast kun je bij veel banken vaak korting krijgen op leningen.

Voor welke subsidies je precies in aanmerking komt, vind je op de website van de Energiesubsidiewijzer.

5. Koop materialen via je aannemer

Soms kun je bouwmaterialen aanschaffen via je aannemer. Dat is vaak veel goedkoper dan bij de bouwmarkt. Een bouwmarkt zal je nooit de korting geven die de aannemer je biedt. Vraag aan je aannemer of dit mogelijk is en hoeveel korting je krijgt.

6. Betaal de verbouwing vanuit je hypotheek

Om je verbouwing te financieren kun je je hypotheek verhogen. Dat kan aantrekkelijk zijn, omdat de verbouwkosten dan aftrekbaar zijn bij de belasting. Kijk voor jouw specifieke situatie op de website van de Belastingdienst. Lees hier meer over de financiering van je verbouwing.

Let op. Koop je een huis en ben je van plan om ooit te verbouwen? Dan kan het slim zijn om bij de koop direct een hogere hypotheek af te sluiten. Je hoeft dan niet later opnieuw naar de notaris om je hypotheek te verhogen. Dat scheelt in notariskosten.google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo