Dit artikel valt binnen het thema: Huishouden

Je hond is overleden. Wat nu … en wat kost dat? En toen stierf Asta, de trouwe viervoeter van mijn moeder

Kosten huisdier
door Peter Rademaker
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
116496 keer bekeken

Jarenlang was hij de beste vriend van mijn moeder. Asta, een kruising tussen een Mechelse herder en een Groenendaeler. Dertien jaar lang waren ze onafscheidelijk. Tot afgelopen juli. Asta was op. Letterlijk. Er restte niets anders dan hem in te laten slapen. Samen met mijn moeder ging ik op zoek naar een respectvol afscheid. Wat kan eigenlijk allemaal en tegen welke kosten?


Toen mijn moeder die ochtend beneden kwam, stond Asta niet zoals gewoonlijk kwispelend voor de deur. Hij lag hijgend op zijn matje en probeerde keer op keer tevergeefs overeind te komen. Dertien jaar oud kwakkelde hij al een poosje met zijn gezondheid, maar nu was het overduidelijk: dit zou Asta’s laatste dag worden.

Mijn moeder was al een beetje voorbereid op het naderende afscheid en had zich zodoende al ingelezen over de mogelijkheden. Als je hond is overleden, heb je verschillende keuzes. Met allemaal verschillende prijskaartjes. Die weer samenhangen met de grootte van de hond. Hoe zwaarder de hond, hoe hoger de kosten. Asta was een fikse hond die een waardig afscheid en mooie laatste rustplaats verdiende.

In je eigen tuin
Honden en andere gezelschapsdieren mag je in je eigen tuin begraven. Dat is in principe dus gratis. Wel zitten hier voorwaarden aan. Zo mag je dier niet in plastic zijn gewikkeld en moet het graf minstens een meter diep zijn. Let op! Woon je in een huurwoning, dan is ook de tuin niet van jou. Die mag dus niet de laatste rustplaats van je overleden hond worden. Aangezien mijn moeder in een huurhuis woont, was dit dus geen optie. “Dat zou ik ook niet willen. Stel je voor dat ik hier wegga, dan ligt Asta nog in de tuin begraven. Dat vind ik een naar idee.

Je overleden hond in je eigen tuin begraven is gratis. Maar woon je in een huurhuis, dan mag je tuin niet de laatste rustplaats van je hond worden. 

Van huisdier naar energiebron
Je kunt je hond aanbieden voor destructie ofwel vernietiging. Dit is goedkoop, maar niet echt een prettig idee. Samen met andere huisdieren wordt je hond vermalen tot slachtafval en verder verwerkt. Ze worden bijvoorbeeld verbrand om energie op te wekken. Bij sommige gemeentes kun je je huisdier gratis achterlaten in het kadaverdepot. Of je laat hem achter bij dierenarts of dierenasiel. Een belrondje onder vier dierenartsen geeft een gemiddeld kostenplaatje tussen € 10 en € 25, afhankelijk van het gewicht van de hond.

Deze optie verwierp mijn moeder direct. “Mijn vorige hond is naar de destructor gegaan. Pas later hoorde ik hoe dat in zijn werk gaat. Dat vond ik zo erg, ik heb daar enorm veel spijt van gehad. Dat gaat dus zeker niet met Asta gebeuren.”

Dierendonorcodicil
Sinds 2010 bestaat het dierendonorcodicil. Hiermee kun je je overleden huisdier via Stichting Proefdiervrij doneren aan Universiteit Utrecht. Jouw huisdier vervangt dan een proefdier dat speciaal voor onderzoek is gefokt en gedood. Dierenartsen in opleiding kunnen veel leren van het onderzoeken van gestorven huisdieren. Zo kan je huisdier na zijn dood wat betekenen voor de wetenschap. Een mooie gedachte.

Wetenschap en proefdieren geholpen
Aan het dierendonorcodicil zitten wel voorwaarden, vertelt Marieke Krikhaar van Proefdiervrij: “Je dierenarts moet aan het project deelnemen en je moet binnen 35 km van Universiteit Utrecht wonen. Ook mag je huisdier niet meer dan 23 kilo wegen en niet door een ongeluk zijn gestorven. Na het onderzoek wordt je dier naar de destructor gebracht. Maar dan heeft hij wel de wetenschap gediend en een proefdier van het noodlot gered.” Aangezien mijn moeder niet in de buurt woont, is ook dit geen optie.

Urnen, kistjes en gedenkstenen voor elk budget
Je kunt je hond ook laten cremeren . Dat kan tegelijk met andere huisdieren of apart. Dat laatste is een stuk duurder. Maar dan kun je wel de as van je eigen hond mee naar huis nemen. Om te verstrooien op een favoriet plekje of om in een mooie urn in huis of tuin te zetten. Veel huisdierenbegraafplaatsen en -crematoria bieden ook urnen, doodskistjes en gedenkstenen aan. Tegen verschillende prijzen: hoe luxer, hoe duurder.

Alleen of als groep gecremeerd
Ook bij crematie is het gewicht van je overleden hond bepalend voor de prijs. Voor een gemiddelde hond (20-30 kilo) betaal je rond de € 115 voor een groepscrematie en circa € 170 voor een individuele crematie. Crematoria rekenen daarnaast nog extra kosten voor de standaardurn. Dit bedrag ligt gemiddeld rond de € 30. Ook bieden veel crematoria verschillende uitvaartklassen aan. Hier geldt weer: hoe luxer, hoe duurder.

Inclusief een jaar grafhuur
Kies je voor begraven, dan kun je in heel Nederland terecht bij speciale dierenbegraafplaatsen. De prijzen verschillen en zijn ook hier weer afhankelijk van het gewicht van je hond Gemiddeld liggen de prijzen rond de € 90 voor een kleine hond en € 130 voor een grote hond. Meestal is bij de prijs ook een jaar grafhuur inbegrepen. Hierna kost je dit jaarlijks gemiddeld tussen de € 25 en € 35.

Een tuinman voor je huisdier
Sommige dierenbegraafplaatsen bieden ook aan het graf van je huisdier te verzorgen. Onkruid wordt gewied, perkjes worden netjes aangeharkt en ook wordt het graf af en toe van nieuw groen voorzien. Kosten hiervoor bedragen gemiddeld tussen de € 35 en € 55. Maar je kunt deze groene taak natuurlijk ook zelf op je nemen. En dan kost het je niets.

Opzetten kan maar hoed je voor teleurstelling
Tot slot kun je ervoor kiezen om je overleden hond op te laten zetten. Een keuze die volgens de Nederlandse Vereniging van Preparateurs steeds populairder wordt. Toch zijn de meeste preparateurs er niet happig op, vertelt de heer Van Hout van de vereniging.  “Vaak leidt het tot teleurstelling. Het baasje kent elke oogopslag van het huisdier en die blik is heel moeilijk te vangen in een opgezet dier. Dat vraagt veel tijd en aandacht”.

Een schijnbaar eeuwig leven
Omdat het opzetten van een huisdier zo moeilijk is, ligt de prijs ervan gemiddeld 10% tot 20% hoger dan die van andere dieren van gelijke grootte. Van Hout: “Het opzetten van een herdershond kost zo’n € 500.” In Nederland is een aantal preparateurs gespecialiseerd in deze bijzondere manier die je huisdier het schijnbare eeuwige leven geven. Maar misschien is een mooie foto wel een beter herkenbare en blijvende herinnering.

Een respectvol afscheid van Asta
Mijn moeder koos er uiteindelijk voor om Asta in groepsverband te laten cremeren. “Dan is hij ook gezellig met andere honden als hij wordt uitgestrooid over het veld.” Omdat Asta op het eind niet meer kon lopen, is de dierenarts aan huis gekomen om hem een spuitje te geven. De kosten hiervan bedroegen €195. Asta sliep heel vredig in.

Een uurtje later kwam de medewerker van het crematorium Asta ophalen. Met alle respect werd hij in een hondenmand in de bus gedragen. De kosten voor het cremeren bedroegen €159. Twee weken later lag er een mooi kaartje op de mat. Asta is samen met een aantal andere honden gecremeerd en kreeg een laatste rustplaats op een groen strooiveldje. Binnenkort gaan mijn moeder en ik hem opzoeken.

Vergeet dit niet
Wordt er in jouw gemeente hondenbelasting geïnd? Licht je gemeente dan in als je hond is overleden. Zo krijg je geen onterechte aanslag. Heb je een huisdierverzekering, dan zeg je die natuurlijk ook op. Tenminste … als je geen nieuwe trouwe viervoeter wilt aanschaffen.


Als je hond is overleden heb je verschillende mogelijkheden, zoals begraven, cremeren of opzetten. Bij al die mogelijkheden horen verschillende prijzen. Gewoon over geld zet het voor je op een rijtje.