Dit artikel valt binnen het thema: Wonen en hypotheken

Huis verkopen: kies de juiste makelaar

Verkoopmakelaar
huis
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2386 keer bekeken

Je gaat je huis verkopen. Waarschijnlijk is een snelle verkoop wenselijk. Een goede makelaar kan je hierbij helpen. Hier kun jij op letten in je zoektocht naar een geschikte makelaar.


1. Ervaringen van anderen

Je hebt oneindig veel keuze in makelaars. Hoe pik je de goede eruit? Kijk eerst eens om je heen. Vraag aan familie, vrienden of kennissen naar hun ervaringen met lokale makelaars. Ervaringen van anderen kunnen heel waardevol zijn. Maar staar je er niet blind op en bedenk ook wat jijzelf belangrijk vindt.

2. Maak een afspraak

Doe jezelf eventueel voor als de kopende partij en maak een afspraak voor een bezichtiging. Dit kost even tijd, maar zo kom je er wel achter of de makelaar er alles aan doet om jullie huis straks goed te verkopen. Hoe komt de makelaar over? Komt hij netjes op tijd of veel te laat? En geeft hij tijdens de bezichtiging informatie over de buurt en de mogelijkheden van het huis?

3. Brancheorganisatie

Is de makelaar aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals NVM, VastgoedPRO of BVO? Dat is positief. Deze brancheorganisaties werken met een certificaat. Het betekent dat de makelaar beschikt over de juiste diploma’s en voldoet aan de kwaliteitseisen. Ook zijn er vaak goede consumentenvoorwaarden.

4. Bekend met de buurt

Kies het liefst een makelaar die vlakbij / in de buurt is gevestigd van het huis dat je wilt verkopen. De makelaar is dan het beste op de hoogte van de lokale omgeving, huizenmarkt en regelgeving. De aanpak van de verkoop kan hier handig op worden afgestemd.

5. Courtage en onderhandelen

Makelaars vragen vaak courtage. Dat is vaak een vooraf afgesproken percentage van de verkoopprijs. Vaak ligt dit zo rond de 2%. Maar vaak valt er wel te onderhandelen. Sommige makelaars zakken tot wel 1% of 0,5%.

6. Wensenlijst

Tot slot: stel een lijst op met alle wensen of verwachtingen die je hebt van de makelaar. Wat wil je dat hij of zij voor je regelt? Wil je dat de makelaar de foto’s verzorgt of schiet je deze zelf? En wat verwacht je van de makelaar tijdens de onderhandelingen over de verkoop? Vraag de makelaar welke rol hij voor jou kan spelen. Strookt dit met jouw verwachtingen? Maak dan alsnog duidelijke afspraken en zet alles op papier. Mocht er tijdens het verkoopproces een conflict ontstaan dan kun je altijd terugvallen op het contract.