Dit artikel valt binnen het thema: Wonen en hypotheken

Huis verkopen via een internetmakelaar Traditionele vs. internetmakelaars

Makelaar
internetmakelaar
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
684 keer bekeken

Je hebt je droomhuis gevonden. Maar eerst moet je jouw huidige huis nog verkopen. In deze huizenmarkt lijkt dit geen gemakkelijke opgave. Ga je de uitdaging zelf aan of kies je ervoor om het hele verkoopproces uit handen te geven?


Als je je huis wilt verkopen, kun je dit overlaten aan een traditionele makelaar die het meeste werk van je overneemt. Een andere mogelijkheid is om een internetmakelaar in te schakelen, waarbij je veel zelf doet en maar een klein gedeelte aan hem of haar overlaat. Wat is de beste optie?

Een traditionele makelaar neemt het meeste werk uit handen

Wat doet een traditionele makelaar?

Een traditionele makelaar neemt veel werk uit handen. Zo maakt hij meestal de beschrijving en foto’s van je huis voor de advertentie. Deze wordt ook voor je op Funda gezet. Daarbij verzorgt de makelaar de bezichtigingen en onderhandelingen. Ook stelt hij juridische documenten op, zoals de koopakte.

Wat doet een internetmakelaar?

Internetmakelaars nemen slechts een deel van de werkzaamheden voor hun rekening. De meeste taken moet je zelf oppakken. De ene internetmakelaar regelt de bezichtigingen en stelt een voorlopig koopcontract op. Een andere internetmakelaar zorgt alleen voor de plaatsing van de advertentie die je zelf hebt opgesteld.

Internetmakelaars zijn voordeliger, maar regelen ook minder

Wat past het beste bij mij?

Vraag jezelf af of je het ziet zitten om veel zelf te doen. Foto’s maken, bezichtigingen regelen… Er kan best wat tijd in gaan zitten. Bepaal ook welk bedrag jij wil uitgeven. Een traditionele makelaar is weliswaar duurder, maar neemt veel werk uit handen. Vind je het dat waard? Misschien wordt je huis hierdoor sneller verkocht. Een makelaar is hier immers in gespecialiseerd. Wil je liever zelf de regie houden? Dan is een internetmakelaar wellicht een voordelige keuze.

Wat krijg je voor je geld?

Welke variant je ook kiest, kijk goed naar wat je krijgt voor je geld. De prijzen van de internetmakelaars lopen nogal uiteen, variërend van zo’n 250 tot ongeveer 1500 euro. Maar het verschil in aanbod van de dienstverlening is dan ook groot. Je denkt bij een internetmakelaar misschien voordelig uit te zijn, maar ze nemen dan ook minder uit handen. Let hier op en staar je niet blind op de prijs.

De prijzen voor traditionele makelaars verschillen ook. Dit wordt vaak berekend op basis van de verkoopprijs. Voor een huis met een waarde van 200.000 euro ben je gemiddeld tussen de 2000 en 6000 euro kwijt aan makelaarskosten.

Branchevereniging

Tip: Kijk of de makelaar is aangesloten bij een branchevereniging. Zo weet je zeker dat je in zee gaat met een betrouwbare partij. Zowel traditionele als internetmakelaars kunnen aangesloten zijn.

Verschillen in het kort

Internetmakelaar

  • Voordeliger dan traditionele makelaars.
  • Zelf advertentietekst maken, foto’s schieten en op Funda plaatsen.
  • Zelf bezichtigingen houden.
  • Meestal ondersteuning bij onderhandeling en juridische documenten opstellen zoals de koopakte.

Traditionele makelaar

  • Kostbaarder dan internetmakelaars.
  • Voert onderhandelingen en stelt juridische documenten op zoals koopakte.
  • Neemt advertentietekst, foto’s, plaatsing op Funda en bezichtigingen uit handen.