Dit artikel valt binnen de thema's: Gezin/Relatie, Huishouden, Werk en inkomen, Wonen en hypotheken

Huis verbouwen:
droom of nachtmerrie? 2 verbouwingsverhalen naast elkaar

Persoonlijke ervaringen
door Martine Etten
13193 keer bekeken

De keukenverbouwing in 2011 van Robert (40) kon niet beter. Michel (43) heeft een heel andere ervaring: de verbouwing van zijn huis in 2009 eindigde in een ramp. Lees hun verhaal.


Wat wilde je aan het huis veranderen?

Robert: “De keuken. Ons huis is karakteristiek, maar qua inrichting uit de tijd. Zo zat er een grote badkamer achter een kleine keuken. Wij zijn dol op koken en we wilden een deel van de badkamer bij de keuken betrekken.”

Michel: “We hadden het huis net nieuw gekocht en alles moest aangepast worden: vloeren, plafonds, nieuwe keuken en badkamer… Ook wilden we authentieke ensuite-deuren en de elektriciteit moest opnieuw worden aangelegd.”

Ruim 10.000 euro te veel, voor weinig kwaliteit

Hoe ben je te werk gegaan?

Robert : “Het keukenplan ontwierpen we zelf: een enorm kookeiland om met een kookclub aan te werken. Hiervoor hadden we een financieringsbehoefte van 35.000 euro. Een mix van 10.000 euro spaargeld en 25.000 euro overwaarde bleek de beste financiering. Voor de overwaarde hebben we een tweede hypotheek afgesloten. We hebben wel wat kosten moeten maken, zoals taxatie- en afsluitkosten. Maar de rente is aftrekbaar, aangezien we de hypotheek hebben gebruikt voor een verbouwing.”

Hij vervolgt: “Voor de verbouwing zelf kozen we een vakman met een scherpe offerte. Met hem maakten we duidelijke afspraken: wij zorgden voor de juiste materialen, hij voor de rest.”

Michel : “We hadden ons oude huis met ruim 100.000 euro winst verkocht, dat wilden we investeren in ons nieuwe huis: een jaren dertig pand dat helemaal ‘seventies’ was ingericht. Wij wilden het weer in oude staat herstellen. De koopsom was heel gunstig, dus we dachten een goede deal te maken. We sloten een nieuwe hypotheek en losten de oude af. In de nieuwe hypotheek was een bouwdepot van 100.000 euro meegenomen.”

Hij vervolgt: “Voor de verbouwing zelf kozen we een klusser die de zolder van ons oude huis perfect had verbouwd. Het verbouwplan spraken we goed door: hij zou optreden als hoofdaannemer en andere freelancers inschakelen. Helaas handelden we in goed vertrouwen en ondertekenden we niets. Vooraf betaalden we hem 10.000 euro uit het bouwdepot, als aanbetaling.”

De verbouwing van Michel was een ramp

Alles verliep naar wens?

Robert: “Helemaal! We genieten elke dag weer van de luxe van onze vernieuwde keuken. Een verbouwing is altijd even behelpen, maar het eindresultaat is dat meer dan waard.”

Michel: “Onze klusser had drie maanden de tijd. Maar al na enkele weken bleek deze verbouwing te veel werk voor hem te zijn. Het ging te langzaam en de kwaliteit was slecht. Het stucwerk was schots en scheef. Er ontstonden spanningen en na zes weken liepen de gemoederen hoog op. Ik had zelfs bijna een vechtpartij met de klusser. Toen heb ik voor zoveel mogelijk werk andere freelancers en bedrijven ingeschakeld, zoals een ambachtelijke timmerman voor de keuken. Dat was mijn volgende fout.”

Maak duidelijke afspraken en zet ze zwart op wit

“Ook met de timmerman heb ik te weinig harde afspraken gemaakt. Stom. Achteraf bleek dat hij andere dingen belangrijk vond dan ik. Zo heeft hij heel duur essenhout gebruikt. Mijn richtprijs voor de keuken was 10.000 euro. Uiteindelijk viel de prijs hoger uit dan verwacht. Toen ben ik gaan drukken op de prijs en is de keuken afgeraffeld.”

Maar dat is niet alles. Michel: “Achteraf kwamen nog meer afwijkingen naar boven. Zo zijn er geen internetleidingen naar alle kamers getrokken. Daar heb ik veel spijt van. Mijn budget was 100.000 euro. Uiteindelijk heeft de verbouwing me ruim 110.000 euro gekost, en ik heb niet de kwaliteit gekregen die ik wilde.”


De keukenverbouwing van Robert liep gesmeerd. Terwijl de verbouwing van het huis van Michel ontaarde in een ramp: 10.000 euro extra voor weinig kwaliteit.

Je keuken verbouwen? Tips van Robert.


Afspraak is afspraak
Maak heldere afspraken met je aannemer en controleer regelmatig of die afspraken worden nagekomen. Trek dan direct aan de bel als er iets niet klopt. Zo kun je zaken nog op tijd rechttrekken.

Ken je aftrekposten
Sluit je een lening af voor je verbouwing? Veel kosten zijn aftrekbaar, zoals afsluitkosten, rente, notaris- en bemiddelingskosten. Laat je hierover informeren.

Ken je keukenwensen
Welke materialen en welke kwaliteit heb je op het oog? Bepaal dat eerst. Ga dan op zoek naar de slimste oplossingen.

Je huis verbouwen? Tips van Michel.


Maak een wensenlijst
Maak per vertrek een wensenlijst en een realistische begroting. Doe dit ook voor het huis zelf, zoals voor de leidingen.

Maak duidelijke afspraken
Wees niet te goed van vertrouwen. Bespreek de aanpak. Wanneer moet wat gebeuren en wanneer is de deadline?

Leg de afspraken vast
Zet de gemaakte afspraken op papier, inclusief bedragen. Laat dit de hoofdaannemer ondertekenen.


Jouw droom verwezenlijken met behulp van een lening? Dat kan!