Dit artikel valt binnen het thema: Werk en inkomen

Hoera vakantiegeld! Wel of niet lekker laten rollen?

Inkomen
zwembad, vakantie, uitgeven, gezin
Karel, blogger, schrijver
door Karel Zoetelief
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
793 keer bekeken

"Dat vakantieplannen wijzigen, is ook een direct gevolg van de economische crisis. Een derde van Nederland geeft aan dat, als gevolg van de economische malaise, de vakantie wordt aangepast of dat men zelfs helemaal niet meer op vakantie gaat." (Bron: nos.nl)

Ineens ziet je bankrekening er een stukje zonniger uit:  het vakantiegeld is gestort! Je hebt reikhalzend uitgekeken naar bijna dat hele maandsalaris extra. Natuurlijk is het prettig om wat extra geld achter de hand te hebben. Eindelijk kun je die felbegeerde iPad kopen! En touroperators doen hun best om je in de stemming te laten komen. De verleiding is groot om even de budgettouwtjes te laten vieren.

Doen? Na een jaar hard werken, hebben we allemaal wel een vakantie verdiend. En daar is het vakantiegeld eigenlijk ook voor bedoeld. Toch zal in Nederland dit jaar minder dan de helft van het vakantiegeld worden besteed aan vakantie. Heeft alles te maken met de crisis. Denk jij ook na over wat in jouw situatie de beste bestemming is voor je vakantiegeld?

Een dubbel goed vakantiegevoel.
15% van de huishoudens gebruikt vakantiegeld voor het aflossen van leningen en schulden.*

Het extraatje dat werknemers in mei krijgen, wordt tegenwoordig steeds vaker voor een deel gebruikt om een extra aflossing te doen op een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Dat kan bijna altijd boetevrij, het einde van de looptijd komt eerder in zicht en de maandlasten gaan per direct omlaag. Kassa! En een goed gevoel, vooral als er nog genoeg overblijft om toch nog van een wat kortere vakantie of vakantie dichter bij huis te genieten.

Als de maand steeds te lang duurt….
10% gebruikt het vakantiegeld om tekorten op lopende rekeningen aan te vullen.*

Voor steeds meer mensen duurt de maand te lang voor hun salaris. Dan brengt het vakantiegeld verlichting, vooral omdat rood staan bij een bank ronduit duur is. Voor de eerste € 1.000 tekort op een gewone betaalrekeningbij een bank is de rente al gauw zo’n 12,5%. Geld lenen kost dan wel erg veel geld. Als je daar geen zin meer in hebt, komt het vakantiegeld als geroepen om dat steeds terugkerende tekort aan te vullen.

Gauw een achterstand wegwerken…
18% van de Nederlanders gaat niet op vakantie .*

Wie al wat langer achter is met aflossen op een lening, kan besluiten om de vakantie maar een keertje over te slaan en thuis van een paar weekjes rust te genieten. Misschien niet het summum van vakantieplezier, maar het voorkomt een hoop problemen. En wie pakt er nu opgewekt de koffers met het idee dat bij thuiskomst een aanmaning in de brievenbus ligt met een flink bedrag incassokosten? Of misschien wel de melding dat het Bureau Krediet Registratie is geïnformeerd over de betalingsachterstand? Weg vakantiegevoel, weg vertrouwen bij kredietverstrekkers voor jaren.

Een derde van Nederland geeft aan dat, als gevolg van de economische malaise, de vakantie wordt aangepast.

11% gebruikt het vakantiegeld voor grote aankopen.*

Dat is altijd beter dan het hele bedrag lenen voor de aankoop van een andere auto of een nieuwe keuken. Zelf een bedrag cash achter de hand hebben, maakt het aanvragen van een aanvullende lening ook nog eens een stuk  eenvoudiger.

24% zet het vakantiegeld op een spaarrekening.*

De beste manier om te voorkomen dat je vakantiegeld te snel uitgeeft aan impulsaankopen is door het op een spaarrekening te zetten. Hoewel de rente tegenwoordig geen vetpot is, kun je het geld niet zomaar in een opwelling besteden. Later, op het beste moment, kunt je het dan opnemen bij het boeken van de vakantie of je vertrek.

*Bron: Nibud Vakantiegeldenquête 2012.