Dit artikel valt binnen het thema: Wonen en hypotheken

Het totale prijskaartje van een droomhuis kopen

Bijkomende kosten
huis kopen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
3860 keer bekeken

Als je een huis koopt, komt er financieel gezien veel op je af. Naast de koopprijs krijg je te maken met de volgende bijkomende kosten.


1. Hypotheekadvies en afhandelingskosten

Voor een passende hypotheek is het verstandig om je goed te laten adviseren. Dit kan bij een bank of door een zelfstandig adviseur. Het eerste oriënterende gesprek is vrijwel altijd gratis. Daarin kijkt de adviseur wat hij voor je kan doen en hoeveel het je gaat kosten. Daarna kun je een adviesgesprek aanvragen waarbij gekeken wordt naar je persoonlijke situatie. De kosten voor zo’n adviesgesprek verschilt per bank of adviseur.

Sluit je de hypotheek af? Dan betaal je ook afhandelingskosten.

Hypotheekadvies: houd rekening met een bedrag tussen de 600 en 1500 euro

Afhandelingskosten: houd rekening met een bedrag tussen de 300 en 1200 euro

2. Bereidstellingsprovisie

Als je weet welke hypotheek je wilt, kun je een hypotheekofferte aanvragen. Als hebt getekend, is de offerte geldig tot de uiterste passeerdatum. Vaak is dit na twee tot zeven maanden (afhankelijk van de geldverstrekker). Vóór de uiterste passeerdatum moet je naar de notaris zijn geweest om de voorlopige koopakte te ondertekenen. Anders vervalt de offerte.

Je kunt hier uitstel voor vragen: bereidstellingsprovisie. Hiervoor betaal je gemiddeld zo’n 0,25% van de overeengekomen koopsom van de woning.

Voorbeeld: bij een koopsom van 200.000 euro betaal je 500 euro voor een paar maanden verlenging

3. Voorlopige koopakte/koopovereenkomst

Als je een huis koopt onderteken je allereerst de voorlopige koopakte (ook wel koopovereenkomst). Deze wordt meestal opgesteld door de verkopende makelaar of soms door de notaris.

In de voorlopige koopakte staan alle afspraken die je maakt met de verkoper. Je spreekt bijvoorbeeld af welke spullen wel of niet bij de overdracht horen en voor welke prijs je de woning koopt.

Na ondertekenen krijg je drie dagen bedenktijd. Daarna is de koop zo goed als definitief. De enige manier om daarna nog van de koop af te zien is door eventuele ontbindende voorwaarden: je krijgt de financiering niet rond of de bouwkundige keuring valt tegen.

Hoeveel je voor de voorlopige koopakte betaalt, verschilt per makelaar of notaris. Je kunt de prijzen van notarissen vergelijken op www.degoedkoopstenotaris.nl

Houd rekening met zo’n 700 tot 1300 euro

4. Leveringsakte

Zijn de drie dagen bedenktijd voorbij en is de financiering helemaal rond? Dan kun je de leveringsakte laten opmaken door de notaris. Als de leveringsakte is ondertekend door de verkoper, koper én notaris is de woning pas echt van jou. Ook hierbij geldt dat elke notaris een eigen tarief hanteert.

Houd rekening met zo’n 400 à 600 euro

5. Overdrachtsbelasting

Koop je een bestaande woning (dus geen nieuwbouw)? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom.

Voorbeeld: bij een koopsom van 200.000 euro betaal je 4000 euro aan overdrachtsbelasting

6. Nationale Hypotheek Garantie

Sluit je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie(NHG) af? Hiervoor betaal je eenmalig een bedrag. Dit is 1% over het totale hypotheekbedrag.

Voorbeeld: bij een hypotheek van 200.000 euro betaal je eenmalig 2000 euro

7. Taxatiekosten

Als je een huis koopt vraagt de geldverstrekker vaak om een taxatierapport. De kosten verschillen per makelaar of taxateur. Vraag dus altijd offertes op bij meerdere taxateurs.

Houd rekening met zo’n 300 tot 500 euro

8. Makelaar

Makelaars hanteren meestal een courtage van 2% over de koopprijs. De ervaring leert dat je soms af kunt dingen tot 1% of zelfs 0,5%. Betaal je liever een uurtarief? Vaak is dat wel mogelijk in overleg. Naast courtage vragen makelaars soms ook opstartkosten.

De courtage is dus vaak afhankelijk van de koopprijs. Daarom is het lastig te zeggen hoeveel je kwijt bent aan jouw makelaar. Hieronder volgt een voorbeeldberekening.

Voorbeeld: de makelaar vraagt 500 euro opstartkosten en 1,5% courtage over de koopprijs van 200.000 euro.

Je betaalt 500 euro + 3000 euro = 3.500 euro aan makelaarskosten

9. Bouwkundige aankoopkeuring

Een aankoopkeuring geeft zicht op de bouwkundige staat van de woning. Zo weet je of er misschien verborgen gebreken zijn, zoals hout- of betonrot. Tijdens de onderhandelingen met de verkoper kun je deze uitkomsten eventueel in jouw voordeel gebruiken. Er zijn verschillende instanties die zo’n aankoopkeuring voor je kunnen doen, waaronder Vereniging Eigen Huis.

Houd rekening met zo’n 300 tot 400 euro voor een aankoopkeuring

10. Waarborgsom of bankgarantie

De verkopende partij wil graag zeker weten dat jij de woning echt koopt. Daarom vraagt de koper meestal een waarborgsom (aanbetaling) op de woning. Dit is vaak 10% van de koopprijs. Je betaalt de waarborgsom niet aan de verkoper, maar aan de notaris. Die houdt het geld tijdelijk in bezit. Besluit je uiteindelijk om het huis níet te kopen? Dan heeft de koper recht op de waarborgsom. Koop je het huis wel als afgesproken? Dan krijg je het geld gewoon weer terug.

Voorbeeld: bij een koopprijs van 200.000 euro is de waarborgsom 20.000 euro

Heb je niet voldoende geld om de waarborgsom te storten? Vraag de bank dan om een bankgarantie. De bank schiet in feite de waarborgsom voor. Als de koop niet doorgaat betaalt de bank het bedrag ‘op eerste vordering’. Dat betekent dat jij dit uiteindelijk weer terugbetaalt in de vorm van een lening bij de bank.

Let op

Gaat de koop niet door en kun je een beroep doen op de ontbindende voorwaarden? Dan krijg je de waarborgsom wel terug.