Dit artikel valt binnen de thema's: Wonen en hypotheken, Werk en inkomen, Huishouden, Gezin/Relatie

Het hypotheekgesprek: 8 tips Vragen aan de financieel expert

Het hypotheekgesprek
door Michel Groenveld
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1216 keer bekeken

Jij hebt je droomhuis gevonden. Nu wil je een hypotheek aanvragen om dit huis mee te financieren, dus maak je een afspraak met een adviseur. Hoe bereid je je voor op een hypotheekgesprek? Jannes Etten (58) is financieel planner en geeft tips.


Veel mensen willen koste wat kost hun ideale huis hebben

Hoe gaan jouw klanten zo’n hypotheekgesprek in?

“Ik merk dat mensen meestal koste wat kost hun ideale huis willen hebben. Hoe ze dat precies gefinancierd krijgen maakt hen niet uit, áls ze het maar krijgen. Terwijl het heel belangrijk is om over de financiering goed na te denken. Je moet een aantal zaken helder hebben. Met deze kennis paraat zal een hypotheekgesprek soepel verlopen en kan een adviseur je direct van de juiste informatie voorzien.”

Waar moet je op letten als je een hypotheek overweegt? De belangrijkste 8 tips van Jannes:

1. Maandelijkse lasten

“Het is verstandig om de maandelijkse lasten te bekijken. Hoeveel betaal ik nu? En hoeveel ga ik straks betalen als ik een huis koop en een hypotheek heb? Als je nu bijvoorbeeld 500 euro huur per maand betaalt en straks een hypotheek hebt van 700 euro per maand, dan kan het zijn dat je nu al iedere maand geld overhoudt. Anders moet je ergens op gaan bezuinigen. Kun je dat en wil je dat? Je moet kijken of je het maandelijkse bedrag wel kunt missen. De hypotheekadviseur heeft hiervoor handige tips.”

2. Aflossen van de hypotheek

“Vanaf 2013 gaat er een nieuwe wetgeving in. Dan moet je de lening binnen dertig jaar afbetalen. Iedere maand zal je dan een stukje moeten aflossen. Als je dit niet doet, is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar. Door deze aflossingsverplichting kun je minder hypotheek krijgen dan tot nu toe het geval was. Denk hieraan als je een begroting wilt maken van je maandelijkse uitgaven en de toekomstige hypotheekkosten. Kijk goed wat er voor jou in 2013 financieel verandert, dan kun je met de adviseur overleggen welke hypotheek voor jou geschikt is.”

3. Onderhoud aan het huis en extra kosten

“Bij een eigen woning heb je meer kosten dan een huurwoning, je bent bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Moet er nog veel aan de woning gebeuren, hoeveel kost dat en heb ik die middelen? Misschien heb je dan ook wel een hoge hypotheek. Als je nu al weinig spaargeld hebt en er is veel onderhoud nodig, is het verstandiger om te kijken naar een goedkopere woning. Eventueel kun je een extra lening overwegen. De adviseur kan je hierover inlichten.”

4. Werkzekerheid

“Het is slim om te kijken naar de toekomst. Vraag jezelf af: hoe zeker is mijn baan? Heb ik over enkele jaren nog steeds werk? Als zelfstandig ondernemer kun je kijken wat de financiële gevolgen zijn als één of meerdere opdrachtgevers wegvallen. Je moet zien of je dit kunt opvangen en dan nog steeds de kosten aan het huis en de hypotheek kunt opbrengen. Is dit risico te groot, blijf dan nog even huren.”

5. Arbeidsongeschikt en overlijden

“Je kunt je nu al verzekeren tegen mogelijke arbeidsongeschiktheid en het overlijden van je partner. Dit is wel verstandig om te doen. Zo zal je niet onmiddellijk te sterk in inkomen dalen en kun je de hypotheek blijven betalen. Bij een overlijden kun je het verlies van inkomen compenseren door de uitkering van de verzekering.”

6. Kinderen

“Heb je een kinderwens? Houd er dan rekening mee dat je in de toekomst meer kosten zal krijgen. Bedenk bij jezelf of je dan volledig wilt blijven doorwerken, minder of helemaal stopt met werken. Als je minder wil gaan werken, is het verstandig een lagere hypotheek te nemen. Leg dit voor aan de adviseur. Zorg in ieder geval voor een reserve zodat je de hypotheek kunt blijven betalen.”

7. Pensioen

“Het inkomen na een pensionering is helaas bijna altijd lager dan je waarschijnlijk verwacht. Reken uit hoeveel hypotheek er tegen die tijd nog staat. De adviseur kan je hierbij helpen. Zo weet je of je de hypotheek kunt blijven betalen.”

8. Hypotheekgarantie

“Kijk of je in aanmerking komt voor hypotheekgarantie. Daarmee staat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) garant voor de lening en is de rente lager. Ook kan de restschuld worden kwijtgescholden bij gedwongen verkoop door bijvoorbeeld een scheiding of overlijden. De adviseur kijkt samen met jou naar de voorwaarden voor de hypotheekgarantie en kan deze voor je aanvragen.”

Met hypotheekgarantie krijg je een lagere hypotheekrente


Hoe bereid je je voor op een hypotheekgesprek? Weet welke extra kosten je krijgt, zoals andere maandlasten en onderhoud. Denk ook aan de risico s. Belangrijk: zorg voor een reserve.