Dit artikel valt binnen het thema: Werk en inkomen

Grensarbeider en… werkloos raken Regels voor werkloosheidsuitkering

Werken in het buitenland
grensarbeider
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1388 keer bekeken

Werken in het buitenland, terwijl je woont in Nederland. Of andersom. Veel Nederlanders doen dat. Zij hebben bijvoorbeeld een baan gevonden of huis gekocht net over de grens bij België en Duitsland. Welke regeling geldt dan als je werkloos wordt?


Heb je nu recht op een Nederlandse werkloosheidsuitkering of die van Duitsland of België? Dat verschilt per situatie.

1. Volledig werkloos

Je hebt recht op de werkloosheidsuitkering van het land waar je woont. Woon je in Nederland, maar werkte je in het Duitsland? Dan heb je dus recht op de Nederlandse WW-uitkering. Woon je in Duitsland en werkte je in Nederland? Dan geldt voor jou de Duitse regeling.

2. Gedeeltelijk werkloos

Als je gedeeltelijk werkloos wordt heb je recht op de werkloosheidsuitkering in het land waar je werkt. Dus: woon je in Nederland, maar werk je in Duitsland? Dan krijg je de uitkering die in Duitsland geldt. Je bent gedeeltelijk werkloos als je tijdelijk niet kunt werken, bijvoorbeeld vanwege slechte weersomstandigheden (denk aan vorstverlet bij vriezen) of arbeidstijdverkorting.

3. Tijdelijk werkloos

Blijf je wel in dienst maar kun je tijdelijk niet werken door bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden (denk aan vorstverlet bij vriezen) of arbeidstijdverkorting (ATV)? Dan ben je tijdelijk werkloos. Je hebt dan net zoals bij gedeeltelijke werkloosheid recht op de uitkering in het land waar je werkt. Kortom: woon je in Nederland, maar werk je in Duitsland en word je tijdelijk werkloos? Dan geldt de Duitse regeling.

Verliest u minimaal vijf arbeidsuren of de helft van het gemiddelde aantal arbeidsuren per week bij een werkweek van minder dan tien uur?
Dan bent u gedeeltelijk werkloos.

Duitse uitkering: lager en korter

Veel Nederlanders zijn de afgelopen jaren vertrokken naar Duitsland vanwege de lagere huizenprijzen. Maar in geval van volledige werkloosheid ben je minder gunstig af. Zo is de uitkering in Duitsland een stuk lager en is ook van kortere duur.

Belgische uitkering: lager

Ook de Belgische uitkering is lager dan de Nederlandse werkloosheidsuitkering. In België loopt de uitkering maximaal tot de pensioenleeftijd. Maar het bedrag dat je ontvangt wordt in de loop van de tijd wél verlaagd.* Bron: SVB


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo