Dit artikel valt binnen het thema: Werk en inkomen

Grensarbeider en… hypotheekrenteaftrek

Werken in het buitenland
grensarbeider
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2925 keer bekeken

Werken in het buitenland, terwijl je woont in Nederland. Of andersom. Veel Nederlanders doen dat. Zij hebben bijvoorbeeld een baan gevonden of huis gekocht net over de grens bij België en Duitsland. In deel 2: heb jij als grensarbeider recht op hypotheekrenteaftrek?


Woon je in Duitsland of België en heb je inkomen uit Nederland? Dan ben je buitenlands belastingplichtige. Tot voor kort gold de zogenaamde ‘keuzeregeling’. Dat betekende dat je – onder voorwaarden – alsnog kon kiezen om als ‘binnenlands belastingplichtige’ behandeld te worden. Je kon dus alsnog voor Nederlandse aftrekposten in aanmerking komen, zoals de hypotheekrenteaftrek.

Hoe zit het nu?

Per 1 januari 2015 is de keuzeregeling vervangen door de ‘regeling voor kwalificerende buitenlandse belastingplicht’. Je kunt niet meer zomaar kiezen om als binnenlands belastingplichtige te worden aangemerkt.

Kortom..

Woon je in het buitenland, maar werk je in Nederland? Je mag de hypotheekrente alleen aftrekken als je minimaal 90% van je gezamenlijke inkomen in Nederland verdient. Hierin telt dus ook het inkomen van je partner mee. Heb jij of je partner een (klein) inkomen uit een baan in Duitsland of België? Dan bestaat er kans dat je geen (of veel minder) hypotheekrente mag aftrekken.

Spaargeld

Ook als je behoorlijk wat spaargeld hebt, kan het zijn dat je wordt gekort op de hypotheekrenteaftrek. De rente daarover valt namelijk niet onder Nederlands inkomen, maar wordt belast in het land waar je woont. Daardoor kan het lastiger worden om de 90%-regel te halen.

Wonen in Nederland

Woon je in Nederland maar heb je een baan in het buitenland? Dan ben je ‘binnenlands belastingplichtig’. Je komt dan wel gewoon voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking.