Dit artikel valt binnen de thema's: Wonen en hypotheken, Huishouden

Goed voorbereid op hypotheekgesprek 10 tips van adviseur Birgitte Albrecht

Tips van de expert
lotte, blog, blogger
door Lotte Hamer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
5223 keer bekeken

Birgitte Albrecht (43) is samen met haar compagnon eigenaar van assurantiekantoor Verzekerd-Advies in Almelo. Zij biedt graag een professionele blik op veelvoorkomende vragen en situaties. In dit artikel: hoe bereid je je goed voor op een hypotheekgesprek?


Nieuwe hypotheek of overstappen van aanbieder?

Hoe ga je goed voorbereid het hypotheekgesprek in? De tien tips van Birgitte:

1. Voorbereiding

De beste hypotheek verschilt per gezin en hierbij is elk detail van belang. Een lage rente is bijvoorbeeld niet voor iedereen gunstig. Want als de lage rente flexibel is, neemt dit weer risico’s met zich mee. Deze moet je wel kunnen dragen. Bereid je dus goed voor op het gesprek en zorg dat je alle gegevens bij de hand hebt.

2. Keuze adviseur

Maak de keuze voor jouw adviseur. Je kunt kiezen voor een adviseur van een bank, of voor een onafhankelijk adviseur. Deze laatste heeft een breder aanbod. Check altijd of de onafhankelijk adviseur hypotheekadvies mag geven volgens het AFM-register .

3. Alle documenten

Zorg dat je alle documenten meeneemt naar het gesprek die (mogelijk) van belang zijn. Van je pensioenpapieren, salarisstroken en jaaropgaven tot verzekeringen en hypotheken uit het verleden. Zo gaat er geen kostbare tijd verloren doordat je bijvoorbeeld een extra keer moet terugkomen.

4. Lees je in

Op internet kun je alles vinden over de verschillende hypotheekvormen en bijbehorende termen. Een aantal voorbeelden vind je ook terug in de begrippenlijst van Gewoon over geld. Zo kun je gemakkelijker meepraten tijdens het gesprek en kun je beter samen beslissingen nemen.

5. Huishoudboekje

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Op de website van het Nibud kun je bijvoorbeeld zelf zo’n ‘huishoudboekje’ maken. Hiermee help je de hypotheekadviseur om het advies te geven dat het beste bij jou past.

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven

6. Kijk vooruit

Probeer een plaatje van je leven te maken over 5, 15 en 30 jaar. Natuurlijk heb je geen ‘glazen bol’, maar je weet vast wel wat jouw dromen zijn. Wil je veel kinderen? Nog een keer verhuizen naar een groter huis? Minder gaan werken? Belangrijke informatie voor de adviseur.

7. Met pensioen

Ook je pensioenplannen zijn erg belangrijk. Op welke leeftijd wil je met pensioen en wat verwacht je dan qua levensstandaard? Als je bijvoorbeeld over 15 jaar al met pensioen gaat of als je inkomen na je pensioen sterk daalt, kun je ook minder hypotheeklasten dragen.

8. Risico’s

Elke hypotheek brengt risico’s met zich mee. Want wat gebeurt er als je partner overlijdt, als jij of je partner arbeidsongeschikt raakt of in de WW terecht komt? Waartegen en hoe kun je je verzekeren? Vraag ernaar tijdens het gesprek.

9. Hypotheekrente

Dit jaar vinden er drastische wijzigingen plaats rondom de hypotheekrenteaftrek. Denk dus goed na wat jij maximaal per maand aan wonen wilt besteden en vraag tijdens het gesprek naar de bruto én netto maandlasten. Het is veilig als je die rente eventueel zelf zou kunnen betalen.

10 . Startersregeling

Goed nieuws voor starters: in 2013 blijft de regeling nog bestaan. Op de website van jouw gemeente kun je alvast kijken wat de lokale regels en bedragen zijn en kun je vaak een globale berekening maken. De hypotheekadviseur kan je er meer over vertellen.

Laat je goed informeren en vraag dóór

Trend: ‘execution only’ hypotheek

“Voor 2013 voorzie ik een trend,” sluit Birgitte af. “De ‘execution only’ hypotheek. Je vult op de website van een bank een korte vragenlijst in en kunt zo... hóp een hypotheek aanvragen. Niet verstandig. Een hypotheek is een complex product en het gaat om veel geld. Mijn belangrijkste tip is dan ook: laat je goed informeren en vraag dóór. Alleen zo kun je een goede beslissing nemen!”