Dit artikel valt binnen het thema: Huishouden

Eric: “Voor 10 euro per maand heb ik 2000 euro tot mijn beschikking”

Rood staan
man, sporten
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
13979 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Dit keer vertelt Eric (38).


Eric is sinds een paar maanden werkloos. Daarvoor had hij een goede baan in de ICT als projectleider. Hij vertelt: “Ik had een prima salaris, ik verdiende 2500 euro netto. Tegelijk stond ik continu rood. Nog steeds trouwens. Als voorheen mijn salaris werd gestort, stond ik vaak weer zo’n 400 euro in de plus. Maar met mijn levensstijl is dat snel op. Zo ging ik een paar keer in de week naar het restaurant. Nu ik werkloos ben, zit dat er niet meer in.”

Bewuste keuze

“Omdat ik een goede baan had maakte ik me nooit zorgen over rood staan. En nog steeds vind ik het geen punt. Het is een afweging die je zelf maakt. Ik geloof dat ik zo’n 9% rente betaal. Hoeveel het precies is, weet ik niet. Volgens mij komt het erop neer dat ik jaarlijks 120 euro rente betaal. Kijk, daar lig ik zelfs als werkloze niet wakker van. Ik zie het zo: voor 10 euro per maand heb ik 2000 euro om uit te geven. Ik heb het ervoor over. Het is ook niet mijn doel om uit de roodstand te komen.”

Ik maak me geen zorgen over rood staan, je maakt zelf de afweging

Doorlopend krediet

Naast rood staan heeft Eric nog een andere lening. Hij licht toe: “Drie jaar terug sloot ik een doorlopend krediet af bij de bank. Ik ben een groot liefhebber van motoren en wilde graag een motor kopen die 7000 euro kostte. Ik sloot een krediet af van 5000 euro. Maar bij de bank betaalde ik wel erg veel aan rente en aflossing.”

Voordeliger lenen

Hij vertelt verder: “Via via hoorde ik van verstrekkers die veel lagere rente rekenden dan de bank. Ik verhoogde het krediet bij een goedkopere kredietverstrekker tot 18.000 euro. Voor 300 euro in de maand kan ik 18.000 euro uitgeven. Daar kan ik een hele hoop leuke dingen van doen. Zo kocht ik nog drie andere motoren en een nieuwe auto. Zonder het krediet zou ik hier járen voor moeten sparen. Uiteindelijk betaal ik zo’n 20.000 euro af, verspreid over vijf jaar. Dus dat merk ik niet zo.”

Ik sta ook rood op mijn creditcard, dat begon met een grap

Creditcard: 2500 euro krediet

Eric staat ook rood op zijn creditcard. Hij legt uit: “Dat begon met een grap. Als student kreeg ik een uitnodiging van de bank. Of ik een creditcard wilde met – toen nog - 2500 gulden aan krediet. Ik vinkte aan dat ik dat wel wilde, maar meer om te kijken of ze het toe zouden kennen. Tot mijn verbazing gebeurde dat.”

Online aankopen

“Ik gebruik mijn creditcard voor online aankopen in het buitenland, of voor vakanties. Ik sta zo’n 1000 euro rood. Op jaarbasis betaal ik 15% rente. Het is voor mij de duurste keuze om geld te lenen. Dus ik probeer dat wel zoveel mogelijk te voorkomen.”

Uitgavenpatroon bijstellen

“Nu ik werkloos ben, zal ik mijn uitgavenpatroon toch wel bij moeten stellen. Rood staan, dat zal ik mijn hele leven wel blijven doen verwacht ik. Dat is ook geen probleem. Maar ik probeer wél het doorlopend krediet van 18.000 euro af te lossen. Op vier motoren tegelijk kun je niet rijden. Daarom probeer ik ze te verkopen. Maar dat is allemaal nog niet zo makkelijk in tijden van crisis. De motoren zijn enorm in waarde gezakt. Het bedrag dat ik er destijds voor heb betaald zal ik bij lange na niet meer terugkrijgen. En het wordt nu ook nog winter. Geen ideale tijd om een motor te verkopen. Ik zal de periode moeten overbruggen tot de zon weer gaat schijnen. Anders moet ik mijn verlies nemen.”

Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.