Dit artikel valt binnen de thema's: Gezin/Relatie, Huishouden, Kinderen/jongeren

Er komt een kleine aan! Wat doen we met de babykamer?

uitgaven
door Bianca Lathouwers
893 keer bekeken

Mijn goede vriendin Malouk is zwanger! En ze kan het wel van de daken schreeuwen. Maar na de eerste blijdschap komen de nerveuze kriebels. Er komt nogal wat kijken bij zo’n wolk van een baby. Zoals de aanschaf van een babykamer. We gaan samen op onderzoek uit.


Straks een baby, nu al de voorpret. Van het inrichten van de babykamer bijvoorbeeld. Maar zo’n kamer - bedje, commode, kast - is niet bepaald gratis. Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden?

Geheel ingericht, compleet met wieg, box en aankleding, wil Malouk maximaal € 1.000 aan de babykamer uitgeven. “Ik wil daarvoor niet lenen, en liever betaal ik ook niet de hoofdprijs. Wel hebben we een flink bedrag gereserveerd voor de kinderwagen: daar loop je tenslotte elke dag mee. En grote kans dat die kinderwagen later weer wordt gebruikt voor een broertje of zusje.”

Kopen

Een splinternieuwe babykamer, helemaal naar wens. Stiekem heeft dat wel Malouks voorkeur. Als we op internet struinen, vinden we de ene nog mooier dan de ander. En nog duurder. Op beslist.nl is de goedkoopste € 200 en de duurste bijna € 2.000. En allebei zijn ze niet eens mooi. Dat wordt de komende maanden veel googlen en vergelijken.

Wordt het een splinternieuwe babykamer of een tweedehandse?

Overkopen

Een baby is doorgaans na zo’n twee jaar uit de babykamer gegroeid. Daarom is een tweedehands exemplaar misschien een slimmere oplossing. Een likje verf en hij oogt als nieuw en als eigen. Geen overbodige babykamer in de familie- of kennissenkring, dus gaan we internet weer op. Marktplaats, baby.tweedehandsnet, kleintjebaby… best veel voordelige keuze. Ook kijken we bij de plaatselijke kringloopwinkel. Maar de babykamer van Malouks dromen vinden we nog niet.

Op afbetaling kopen

Sommige grote thuiswinkels, zoals Wehkamp en Neckermann, bieden de mogelijkheid om op afbetaling te kopen. Gespreid betalen klinkt aantrekkelijk, maar uiteindelijk ben je een stuk duurder uit. Zo kost een babykamer van € 750,- bij Neckermann na 40 maanden € 957,84. € 200,- extra die Malouk nu echt wel beter kan besteden.

Niet goed, geld terug?

Het zullen de zwangerschapshormonen wel zijn, maar opeens vraagt Malouk zich af ‘Wat als ik een nieuwe babykamer koop en een maand later gaat het mis? Niet dat daar dan mijn hoofd naar staat, maar toch ...' Eerst afkloppen en dan een rondje bellen langs de grootste babyzaken voor wat meer gemoedsrust. Al is het enkel financieel.

Wat doe ik met mijn nieuwe babykamer als de zwangerschap misgaat?

Dat is een hele opluchting. Van de vijf babyzaken (Prenatal, Babyhuys, Baby-walz, Babypark en Baby-Dump) zeggen er vier direct dat de koop ongedaan kan worden gemaakt. Bij drie hoef je geen bewijs te overleggen en betaal je niks. “Het is al verdrietig genoeg”, krijgt Malouk meelevend te horen. Babypark vraagt wel om een verklaring en is de babykamer al in elkaar gezet, dan krijg je 85% van de aanschafprijs terug.

Eigen risico?

Baby-walz is de enige babyzaak zonder duidelijk beleid. Je kunt binnen twee weken kosteloos annuleren. Maar wat als het daarna misgaat? “Dat vragen we even na.” Het antwoord dat we vervolgens krijgen luidt dat dit helaas het risico is, maar echt zeker klinkt het niet. “Ik leg het hogerop neer en dan geven we u zo snel mogelijk antwoord.” Vijf dagen later zijn we nog steeds benieuwd.

Dit is Malouks uiteindelijke keuze

“Na onze zoektocht ging mijn voorkeur uit naar een nieuwe babykamer, aangevuld met een tweedehandse box en wieg. Wel met een nieuw matrasje. Ik had echter de smaak van het zoeken te pakken en ben verder gaan snuffelen. Naar tweedehandse en nieuwe mogelijkheden. En toen stuitte ik op een geweldige aanbieding. Een complete, mooie babykamer van IKEA van € 200,-. De keuze was snel gemaakt. Laat de kleine maar komen!”


Een baby op komst? Laat een lening jullie op weg helpen.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo