Dit artikel valt binnen het thema: Werk en inkomen

De risico’s van ‘het nieuwe financieren’ Is investeren in crowdfunding iets voor jou?

crowdfunding
crowdfunding
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1034 keer bekeken

De laatste tijd lenen we steeds vaker geld aan familie, vrienden en zelfs aan onbekenden. Waar banken voorzichtig zijn met het verstrekken van hypotheken en bedrijfskredieten, durven particulieren de stap naar ‘het nieuwe financieren’ te wagen. Wat zijn de mogelijkheden en de risico’s?


Officiële cijfers zijn er niet, maar notarissen en toezichthouder AFM zien een duidelijke trend: voor een klein krediet lenen we sneller van elkaar dan van een bank. De hoofdreden: banken zijn te voorzichtig met het verstrekken van (klein) krediet. Wie snel zijn droom in vervulling wilt laten gaan, kan zich beroepen op ‘het nieuwe financieren’.

Wat is ‘het nieuwe financieren’?

Het nieuwe financieren, oftewel crowdfunding, is een alternatieve manier om bijvoorbeeld een bedrijfje te starten. Normaal gesproken sluit een lener een lening af bij een bank, maar bij crowdfunding is dat juist niet het geval. Zonder tussenkomst van moeilijke bankregels kunnen zij toch een aardig krediet lenen.

Hoe gaat dat in z’n werk?

Op websites als geldvoorelkaar.nl kunnen particulieren een wildvreemde geld lenen. Dat gebeurt op basis van vertrouwen. De lener zet zijn persoonlijke verhaal op de site en als dat aanspreekt, kunnen investeerders een bedrag inleggen. Degene die leent, bepaalt zelf een rente. Dit is meestal 6 tot 8,5 procent.

Mogelijkheden van investeren in crowdfunding

De belangrijkste reden dat je investeert is omdat je het fijn vindt om dromen van anderen te verwezenlijken. Bij crowdfunding blijf je actief op de hoogte van je investering. Denk aan hulp bij het opstarten van een lokale bierbrouwerij, zorgen voor een uitbreiding van je favoriete koffiebar of iemand helpen om van zijn schulden af te komen door een lagere rente te bieden. Dat is toch veel leuker dan geld investeren in een anoniem beleggingsfonds.

Daarnaast kan investeren geld opleveren. Crowdfunding werkt ongeveer hetzelfde als beleggen . Je ontvangt rendement over je geleende geld. Het rendement is minimaal 6%.

Risico’s van investeren in crowdfunding

Geld investeren is niet zonder risico. Door te investeren in een crowdfundingproject kun je geld vermeerderen, maar het kan ook als sneeuw voor de zon verdwijnen. Er zijn meerdere risico’s waar je rekening mee moet houden:

1. Investeren in iets nieuws is een risico

De meeste projecten zijn ideeën voor een nieuw concept of gaan over het starten van een klein bedrijfje. De kans dat deze ideeën floppen is vrij groot. Een faillissement betekent niet alleen slecht nieuws voor de ondernemer, maar ook voor investeerders. Je kunt al je geld kwijt zijn.

2. Andere schuldeisers eerst

Houd er rekening mee bij faillissement dat andere schuldeisers voorrang hebben. De fiscus bijvoorbeeld gaat altijd voor. Dat betekent dat je verderop in de rij staat als het gaat om het terughalen van je geld.

3. Geen vaststaande betalingsafspraken

Als je een geldbedrag uitleent, is het slim om afspraken vast te laten leggen bij een notaris. Zo heb je als schuldeiser zekerheid dat je het verschuldigde krediet altijd terugkrijgt. Crowdfunding gebeurt op basis van vertrouwen. De kans dat een lener het geld niet kan terugbetalen, is aanwezig.

4. Incassobureau kost investeerder geld

Het is mogelijk dat de lener het krediet niet op tijd terugbetaalt. In dat geval kun je een incassobureau inschakelen. Houd er rekening mee dat de kosten niet alleen voor de lener zijn, maar ook voor jou als investeerder.

5. Mindere screening van leners

De meeste crowdfundingsites screenen leners op betrouwbaarheid. Ze geven de aanvraag een classificatie van 1 tot en met 5 mee. 1 Is heel goed haalbaar. 5 is risicovol, maar haalbaar. Deze aanduiding moeten ervoor zorgen dat je het risico beter kunt inschatten. Wees ervan bewust dat de screening nooit zo professioneel is als bij een bank. De leners zijn namelijk mensen die bij de bank geen lening kunnen krijgen. Dat heeft meestal een reden.

Test: is ondernemen dankzij crowdfunding iets voor jou?

Ben je als nieuwbakken ondernemer nieuwsgierig of crowdfunding iets voor jou is? Stel jezelf deze drie vragen:

  1. Heb ik toegang tot netwerken met informeel kapitaal en zo nee, hoe kom ik daar snel tussen?
  2. Ben ik in staat om de hiervoor bedoelde regiefunctie op mij te nemen? Heb ik het overzicht en kan ik succesvol het gesprek aangaan met al die verschillende financiers met allemaal hun eigen eisen en verwachtingen?
  3. Hoe laat ik al die financieringen zo naadloos op elkaar aansluiten dat het maximaal in mijn eigen voordeel werkt?

Bron: financieringsexpert Michiel Werkman


De laatste tijd lenen we steeds vaker geld aan familie, vrienden en zelfs aan onbekenden. Er zijn veel mogelijkheden bij ‘het nieuwe financieren’, maar dat brengt ook risico’s met zich mee.