Dit artikel valt binnen het thema: Huishouden

De Huishoudpot Hoe verdeel jij het geld?

huisregels
2534 keer bekeken

Een gezamenlijke rekening, alles op een hoop of toch maar liever alles apart? Erik, Leila en Priscilla vertellen hoe zij het thuis doen.


Een huishoudpot in de vorm van een gezamenlijke rekening is handig om te hebben. Van daaruit kun je woonlasten en boodschappen betalen en daarnaast toch nog iets voor jezelf hebben om te besteden zonder dat iemand anders daar zicht op heeft. Maar wie draagt wat bij en hoe verdeel je de kosten?

Bijdragen

Er zijn verschillende manieren om de bijdragen aan de huishoudpot te verdelen, zo weten ze bij het Nibud . Zo kun je ervoor kiezen om naar verhouding van inkomen de bijdragen vast te stellen, of eerlijk ieder de helft te betalen. Wat ook kan, is ervoor zorgen dat ieder hetzelfde bedrag overhoudt om zelf te besteden. Aan jou te bepalen wat het meest eerlijk is.

Als je een gemeenschappelijke rekening opent, dan blijf je allebei verantwoordelijk voor het saldo. Sta je bijvoorbeeld te lang rood, dan kan de bank ieder van jullie aanspreken voor het aanzuiveren van het tekort. Zeg de bankrekening dus ook meteen op als het 'uit' raakt.

Zo hebben zij het geregeld:

Gezamenlijke rekening

Erik (41), ondernemer uit Nieuw Vennep: "Ik heb een eigen bedrijf. Alles wat ik daarmee verdien gaat terug in de zaak. Als je voor jezelf werkt, moet je de rekeningen gescheiden houden. Ik moet van wat ik verdien natuurlijk ook nog belasting betalen. Ik stort iedere maand mijn bijdrage op de gemeenschappelijke rekening. Het salaris van mijn vrouw gaat er rechtstreeks naartoe. Zij hoeft natuurlijk geen rekening te houden met extra kosten zoals belasting."

"Lekker ouderwets zo'n huishoudpotje"

Strikt gescheiden

Leila (26), student uit Amsterdam: "We wonen niet officieel samen, maar mijn vriend is er wel bijna altijd. Hij betaalt niet mee aan de woonlasten. Misschien gaat hij binnenkort wel meebetalen. We hebben nu al wel een potje waar we per persoon iedere week  € 50,- in stoppen voor de boodschappen. Wekelijks pluizen we alle folders uit en gaan dan naar de winkel. Toen ik nog alleen woonde, deed ik het met € 50 in mijn eentje. We komen er altijd precies mee uit. Hij vindt het wel lekker ouderwets, zo'n echt huishoudpotje."

Alles samen

Priscilla (35), nagelstyliste uit Badhoevedorp: "Het salaris van mijn man gaat rechtstreeks naar onze gezamenlijke rekening. Daar betalen we de huur, de auto en de boodschappen van. Mijn inkomsten zijn onregelmatig. De ene maand is het meer dan de andere maand. Als er iets extra's binnenkomt, dan kunnen we van dat geld iets leuks gaan doen. We houden er bijvoorbeeld erg van om met de kinderen naar pretparken te gaan."


Drie personen vertellen over hoe zij hun maandelijkse inkomsten verdelen tussen henzelf en hun wederhelft. Heb jij goede tips hoe je samen de financiën regelt? Laat je reactie achter!