Dát is snel verdiend! 10 pingeltips van financieel deskundige Eef

Pingelweek
Eef van Opdorp, Eef, Blog, Blogger
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
3366 keer bekeken

Effectief pingelen, hoe pak je dat aan? Met de 10 pingeltips van financieel deskundige Eef steek jij die korting binnen no-time in je zak.


1. Ken jezelf

“Het is belangrijk dat je weet wat voor pingeltype jij bent. Als je het leuk vindt om te pingelen kun je natuurlijk gewoon zelf het initiatief nemen. Vind je het juist erg spannend om te onderhandelen of ben je heel verlegen? Vraag dan of iemand anders voor jou wil pingelen, bijvoorbeeld een vriend of familielid.

2. Bereid je goed voor

Bepaal voorafgaand aan het pingelgesprek wát je precies wilt en voor welke prijs je dat wilt. Zo kun je gericht pingelen. Kijk ook op vergelijkingssites wat andere aanbieders doen. Om een goed beeld te krijgen kijk je op meerdere vergelijkingssites, zoals de Consumentenbond, Independer en gaslicht.com. Check of de vergelijkingssite is aangesloten bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dan weet je zeker dat de vergelijkingssite betrouwbare informatie geeft.

Laat tijdens het gesprek merken dat je uitgebreid onderzoek hebt gedaan

3. Wees beleefd en vastbesloten

Laat tijdens het gesprek weten dat je onderzoek hebt gedaan en dat je op de hoogte bent van de prijzen van andere aanbieders. Of dat je weet welke korting nieuwe klanten krijgen. Je wordt dan gelijk serieus genomen. Blijf vriendelijk en wees zeker van je zaak. Geef de medewerker geen kans om je af te wimpelen.

4. Toch een ‘nee’? Bel later nog een keer!

Houdt je leverancier voet bij stuk en krijg je echt geen korting los? Ga niet bij de pakken neer zitten. Bel een paar dagen later opnieuw op. Waarschijnlijk krijg je dan een andere medewerker aan de telefoon, die je wél korting geeft.

5. Pingel elke keer opnieuw

Na één keer pingelen ben je nog niet klaar. Pingel elk jaar opnieuw, bijvoorbeeld bij je zorgverzekeraar. Of pingel aan het einde van je contract bij je telefoon- en internetprovider of je energieleverancier. Als je dit niet doet betaal je na een jaar het standaardtarief. Als je pingelt betaal je weer het voordelige actietarief.

6. Vraag om extra’s en cadeautjes

Je kunt ook pingelen voor extraatjes en cadeautjes. Nieuwe klanten worden hier vaak mee gespekt. Als bestaande klant wordt je contract verlengd zonder dat je iets krijgt. Vraag bijvoorbeeld om een gratis internetaansluiting of een modem!

Als je nooit pingelt ben je dief van je eigen portemonnee

7. Pingel óók in de winkel!

We doen het in Nederland eigenlijk nooit, maar je kunt ook pingelen in de winkel. Bedenk dat er altijd een winstmarge op producten zit. Bij auto´s ligt de marge rond de 10% en bij kleding en schoenen rond de 25%. Pingel je niet? Dan ben je dief van je eigen portemonnee en gaat de winstmarge naar de winkelier.

8. Pingelen in de winkel: kies de juiste persoon

Stap in de winkel niet af op de eerste de beste verkoper die je ziet. Zo mogen stagiairs en vakantiehulpen vaak geen korting geven. Zoek een wat oudere, vaste medewerker of een manager. Zorg dat er verder geen klanten in de buurt staan. Als je om korting vraagt in een drukke winkel, zal de verkoper hier nooit in meegaan. Als andere klanten dit horen wil natuurlijk iedereen korting.

9. Pingel aan het einde van de dag

In winkels kun je het beste aan het eind van de dag pingelen. Er moet vaak een bepaalde target worden gehaald. Als dat aan het einde van de dag nog niet is gelukt, heb je kans dat ze graag nog iets willen verkopen, desnoods mét korting!

10. Oefening baart kunst

Echt waar: iedereen kan pingelen. En hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat én  hoe leuker het wordt. Pingel dus lekker vaak! In de winkel of aan de telefoon. Je zult zien dat je die korting zo binnensleept. De ACM roept niet voor niets al jaren: ‘Slapers wakker worden!’”