Dit artikel valt binnen het thema: Wonen en hypotheken

Check de WOZ-waarde: zo maak je bezwaar

Woningwaarde
huizen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2176 keer bekeken

Elk jaar valt hij weer op de deurmat: de WOZ-beschikking. Hierin staat de waarde van je woning. Wat is het en hoe kun je bezwaar maken?


De WOZ-waarde van jouw woning wordt elk jaar opnieuw bepaald. De gemeente taxeert drie referentiepanden in de buurt. Aan de hand daarvan maken ze een schatting van de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ-waarde wordt vastgesteld naar het prijspeil op 1 januari van het voorgaande jaar.

Onroerendezaakbelasting

De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de belasting die je als huiseigenaar betaalt. Deze belasting heet de onroerendezaakbelasting (OZB). De belasting die je moet betalen is een percentage van de WOZ-waarde. Vaak wordt gedacht: hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belasting. Vaak is dat ook zo. Maar het gaat niet altijd op. Het kan ook voorkomen dat je WOZ-waarde omhoog gaat, maar dat de gemeente tegelijk het percentage naar beneden schroeft. Een hogere WOZ-waarde betekent dus niet automatisch dat je meer belasting gaat betalen.

Let op. De WOZ-waarde bepaalt ook de hoogte van andere belastingen die je betaalt, zoals het eigenwoningforfait, water- en afvalstoffenheffing en erf- of schenkbelasting.

Bezwaar maken

Zoals gezegd: gemeenten schatten de WOZ-waarde in aan de hand van drie referentiehuizen in de buurt. Misschien wijkt jouw woning wel af van deze huizen, zijn de getaxeerde huizen groter of hebben ze een veel gunstigere ligging. Dan kan het zijn dat de WOZ-waarde van jouw huis eigenlijk láger ligt. Dan kun je schriftelijk bezwaar maken.

Als je bezwaar maakt, is een goede onderbouwing erg belangrijk. Het is dus slim om eerst het taxatierapport gratis aan te vragen. Doe dat wel zo snel mogelijk, want je moet binnen zes weken na dagtekening bezwaar hebben gemaakt. Op de website van Vereniging Eigen Huis vind je voorbeelden van bezwaarschriften die je verder kunnen helpen .

Let op

Andersom is natuurlijk ook mogelijk. Is jouw huis veel groter dan de andere referentiepanden? Heb jij een derde verdieping en de andere huizen niet? Dan is het waarschijnlijk gunstiger om vooral géén bezwaar te maken.

19.000 euro lager

Bram (33) uit Doetinchem maakte wél bezwaar en vertelt: “Ik en mijn vriendin hebben het huis gekocht op 1 februari 2012. We hebben hiervoor 19.000 euro minder betaald dan de geschatte WOZ-waarde. En die WOZ-waarde is vastgesteld naar het prijspeil op 1 januari 2012. Dus dat klopte al niet.”

Taxatierapport opvragen

Bram vertelt verder: “Ik heb via internet het taxatierapport bij de gemeente opgevraagd. Ze hebben aan de hand van drie huizen uit de buurt een schatting gemaakt. Maar die huizen hebben allemaal een aangebouwde garage, ons huis heeft dat niet. Dat verschilt dus waarschijnlijk wel in prijs.

Vervolgens heb ik digitaal bezwaar gemaakt. Om dat goed te doen heb ik gebruik gemaakt van informatie op de website van Vereniging Eigen Huis. Nu is het afwachten of ik gelijk krijg en de WOZ-waarde echt naar beneden wordt bijgesteld.”

Tip

Via het Kadaster kun je ook koopsominformatie opvragen . Je ontvangt dan de actuele verkoopprijzen van huizen in de buurt. Dus: de bedragen die er de laatste tijd voor zijn betaald. Als deze verkoopprijzen sterk afwijken, dan kun je dit als argument gebruiken in je bezwaarschrift.

Deel je ervaringen

Heb jij ook wel eens bezwaar gemaakt tegen de geschatte WOZ-waarde? Wat is jouw ervaring? Deel het onder dit artikel.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo