Dit artikel valt binnen het thema: Wonen en hypotheken

Marieke koopt een klushuis Budgetcoach Eef geeft tips voor een killerverbouwing

huis verbouwen
Eef van Opdorp
Eef van Opdorp, Blogger, Eef
door Eef van Opdorp
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
3565 keer bekeken

Marieke (37) heeft dit voorjaar haar eerste woning gekocht.* Het is een klushuis: alles moet eruit. Budgetcoach Eef van Opdorp geeft Marieke handige financiële verbouwingstips.


Ook al ken je de aannemer goed, maak toch duidelijke afspraken

"Stoere actie, Marieke! Ikzelf heb absoluut geen verstand van muren slopen, isoleren en elektra aanleggen. Maar ik weet wel dat een verbouwing in heel veel gevallen meer kost dan van tevoren bedacht. Gelukkig ben jij volgens mij van het type ‘uitgebreide voorbereiding’ en daar zit ook de winst."

Budget en planning per onderdeel mét een handtekening

"Specificeer je bouwbudget tot op de euro. Benoem hoeveel je denkt kwijt te zijn aan de vloerisolatie, elektra, badkamer etc. Zodra je alles, van pot verf tot cement,  specifiek benoemt in euro’s word je nog creatiever en scherper. Je brein houdt er namelijk van om een ‘uitgeefgrens’ te hebben en daaronder uit te komen."

"Ook al ken je de aannemer goed, zorg ervoor dat elke deelklus in je huis samengaat met een opleverdatum, een heldere omschrijving van de werkzaamheden én een handtekening."

Welke potjes zijn er?

"Informeer bij je gemeente, provincie en energieleverancier of er acties of subsidies lopen die energiebesparing stimuleren. Zo krijg jij vanuit de provincie Gelderland € 2000 subsidie voor een nieuwe combiketel en € 500 voor isolatie van je woning. Dat scheelt mooi € 2.500 op je bouwbudget."

Red je het toch niet met je budget?

"Dan is de Energiebespaarlening (van € 2.500 tot € 25.000) een optie. Deze lening is er voor energiebesparende maatregelen zoals gevelisolatie, dakisolatie, dubbel glas, een zuinige cv-ketel en dubbel glas. Je energierekening gaat ervan omlaag en de waarde van je huis stijgt. Kijk wat er voor jou mogelijk is op www.ikinvesteerslim.nl ."

Allemaal leuk, maar welke investering levert wat op?

"Misschien pak je een aantal zaken nu niet aan omdat het niet in je budget past. Toch is het slim om juist nu rustig uit te rekenen hoe een extra investering zichzelf door de jaren heen terugverdient en jou uiteindelijk geld bespaart. Ga naar de rekenmodule Verbeteruwhuis.nl . Hier zie je binnen vijf minuten hoeveel bijvoorbeeld gevelisolatie kost en hoeveel je daarmee op de lange termijn in jouw situatie bespaart (inclusief subsidiemogelijkheden)."

Heb je recht op subsidie of btw-teruggave? Check dit!

Maak optimaal gebruik van deze ideale tijd!

  • Renovatie en herstel van woningen valt tot 1 januari 2015 onder het lage btw-tarief van 6 procent. Het gaat om arbeidsloon en niet om materiaalkosten
  • Dus ook voor isolatieglas, vloer-, bodem-, dak- en gevelisolatie is de btw op arbeidsloon verlaagd van 21 procent naar 6 procent.
  • De btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je terugvragen van de Belastingdienst (bij zes zonnepanelen scheelt je dat zo € 400).
  • Ga naar www.energiesubsidiewijzer.nl en check of je recht hebt op subsidie. Bel ook even naar je gemeente en vraag naar mogelijkheden en potjes. Dat telefoontje kan je honderden euro’s besparen…

* Lees het verhaal van Marieke over de financiering van haar huis en de aanloop naar de verbouwing.