Dit artikel valt binnen het thema: Gezin/Relatie

Bruiloft: hoe vermijd je onverwachte kosten?

Trouwen
trouwen
754 keer bekeken

Hoera, ze zei ja! Maar na dat spectaculaire aanzoek volgt een hoop geregel. Jullie gaan op zoek naar de perfecte locatie, de mooiste ringen en heuse sprookjesjurk. En niet te vergeten: mooie uitnodigingen, een goede cateraar en een sfeervolle aankleding. Hoogstwaarschijnlijk is ook jullie budget niet oneindig. En elk koppel dat een bruiloft plant loopt tegen onverwachte kosten aan. Zaken die toch nét iets duurder uitvallen dan jullie van tevoren ingecalculeerd hadden. Wij zetten de grootste onverwachte kostenposten op een rij en vertellen je hoe je voorkomt dat de begroting tegen valt.


De perfecte jurk

Vrijwel elk meisje droomt ervan: een prachtige sneeuwwitte jurk op haar eigen bruiloft. Dat dit een grote postenkost is voor vrijwel elke bruiloft moge duidelijk zijn, maar pas op dat erbovenop de aanschafprijs niet nóg meer kosten komen. De kans dat een jurk direct als gegoten zit is namelijk niet erg groot. Het maken van aanpassingen is bij een bruidsmodezaak vaak geen probleem. Helaas hangt daar wel vaak een flink prijskaartje aan. Tip: duurdere jurk op het oog? Zorg er dan voor dat er vrijwel niets meer aan die jurk aangepast hoeft te worden. Vooral het aanpassen van de lengte kost vaak erg veel geld. Je kunt er ook voor kiezen om een goedkope, simpele jurk die perfect past aan te passen aan jouw wensen. Voor een paar honderd euro koop je bijvoorbeeld een trouwjurk op online platform Etsy. Spreek van tevoren wel duidelijk af met de naaister hoeveel de aanpassingen gaan kosten, zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Een mooie bruidstaart

Gaan jullie voor een kanjer van een bruidstaart? Dan vreet dat vaak flink aan het budget. Een bruidstaart kost al snel een paar honderd euro. Onthoud dat alles waar je ‘trouw’ voor of achter zet direct een paar keer zo duur wordt. Jullie kunnen er daarom voor kiezen om bij de bakker een mooie taart te laten maken, maar te verzwijgen dat het voor een bruiloft is. Ook is het vaak goedkoper om meerdere losse taarten te bestellen dan om één grote gelaagde taart op maat te laten maken. Gaan jullie echt voor een budgettaart? Laat de taart dan niet maken door een bakker, maar door een goede hobbyist. Dat scheelt al gauw de helft! Maar heb je eenmaal de taart? Dan ben je er nog niet. Bij sommige locaties moet je betalen voor het aansnijden van de bruidstaart wanneer je niet via hun eigen cateraar een taart regelt. Vraag dus van te voren goed na hoe hoog deze kosten zijn. Het kan namelijk zomaar zijn dat het anders alsnog goedkoper was geweest om door de locatie een taart te laten regelen.

Een persoonlijke trouwkaart

Ook voor de trouwkaarten moet je vaak al een paar honderd euro uittrekken. Je kunt ervoor kiezen om een standaard kaart te nemen, maar natuurlijk kun je ook alles op maat laten maken. Wanneer je zelf handig bent met vormgevingsprogramma’s of kennissen hebt die grafisch goed onderlegd zijn, bespaar je hiermee een hoop geld. Wat vaak wordt vergeten, zijn de druk- en portokosten. Vraag voor de voordeligste drukkosten verschillende offertes aan bij allerlei drukkers. Dit kan tot wel honderd euro schelen! Daarnaast ben je voor een simpel kaartje al minimaal 70 cent kwijt aan postzegels. Probeer daarom de kaart zo licht mogelijk te houden en geef zoveel mogelijk kaarten persoonlijk af. Dat is ook nog eens een stuk leuker!

Inrichting en decoratie

Heb je een kale locatie gehuurd, zonder meubilair en decoratie? Verkijk je dan niet op de kosten. Het huren van stoelen en tafels is vaak een stuk duurder dan je denkt. Vaak komt er nog minimaal 500 euro bij aan alleen meubilair. Maak daarom voordat je een kale locatie huurt goed de afweging of dit ook écht goedkoper is dan een locatie waar alles voor je geregeld wordt. Vergeet bijvoorbeeld ook niet om het tafellinnen mee te rekenen, net als de bloemstukjes en de decoratie van de ruimte. Willen jullie hierop besparen? Kies er dan voor om bijvoorbeeld van mooie lappen stof zelf tafelkleden te maken en om zelf met verse bloemen de tafels te versieren.

Laatste tip:

Houd vanaf het begin in je budget rekening met een potje ‘onvoorziene kosten’. Er is altijd wel iets dat niet helemaal loopt zoals je verwacht had. Maak duidelijke afspraken met alle leveranciers om dat potje met onvoorziene kosten zoveel mogelijk onaangebroken te laten. Dan heb je een mooi extraatje voor de huwelijksreis!