Blog: Eef van Opdorp Wat is dat toch met vraagtekens en geldzaken?

Eef van Opdorp
eef van opdorp, eef, blog, blogger
Eef van Opdorp, Blogger, Eef
door Eef van Opdorp
10296 keer bekeken

Tijdens een gezellig etentje met vriendinnen kwam er weer eens een geldvraagteken om de hoek: “Ik ben bijna veertig, heb toch echt een HBO-studie gedaan, maar ik begreep het gewoon niet. Die vrouw van de Belastingdienst was echt heel aardig en rustig. Ze hoorde mijn stille wanhoop want ze vroeg steeds: ‘Begrijpt u wat ik zeg”? Na drie keer zei ik ja, maar ik snap er nog steeds helemaal niks van. En het gaat nog wel om mijn eigen belastingaangifte”!


Wat is dat toch met vraagtekens en geldzaken. Voor in ieder geval de helft van Nederland is het een soort mistige mix van kleine letters en kortsluiting in de hersenen. Zoals bij mijn andere vriendin, eigenaar van een goedlopend eigen bedrijf met tien man personeel. Ze lijdt aan brief black-outs. Van blauwe enveloppen en aanmaningen krijgt ze hartkloppingen en het wordt zwart voor haar ogen. “Hoe kan het dat de hele wereld deze administratieve zooi snapt en ik niet”?

Eef van Opdorp (1974) schuift, als het over geld gaat, vaak aan bij Koffietijd en is bekend van het tv-programma Uitstel van Executie. Daarnaast geeft ze met veel enthousiasme lezingen over geld en gedrag. Ze schreef samen met Daniëlle Knapen het boek Geld, gezin en geluk.

Precies zo’n vraag stelde ik ruim acht jaar geleden aan mijn grote broer die werkt bij een bank. We zaten in de trein en hij werd gebeld. Eerst dacht ik dat ‘ie een Engelsman aan de lijn had maar het bleek een ordinaire Nederlandse collega en ze spraken ‘banks’ (lange ingewikkelde zinnen, veel Engelse termen, afkortingen en meer?!). Dus ik vroeg hem: “Ben ik hier nou gek of ben je gevraagd door de CIA”? Zijn antwoord “Nee joh, gewoon wat vaktermen”.

Gelukkig had mijn broer als manager op zijn beurt te maken met bedrijven met ingewikkelde en vaak onbegrijpelijke offertes. Niet dat hij ging twijfelen aan zichzelf en zo’n plan van voor naar achter doornam tot hij het wel begreep. Nee hoor. Zijn motto was: “Als ik het niet snap, snapt niemand het. Dan is het slecht uitgelegd of expres slecht uitgelegd”.

Dat moment in de trein van Amsterdam naar Den-Bosch verklaarde voor mij in één klap de financiële vraagtekenwereld. Je bent niet dom, onnozel of naïef, als het gaat om financiële producten. Het wordt gewoon veel te vaak slecht uitgelegd. En dat is precies de reden waarom ik zo blij ben met gewoonovergeld.nl. Helder en open met praktische tips. Of het nou gaat om sparen, lenen, verzekeren of je hypotheek: niks leuker dan geldzaken begrijpen. Ik maak me graag sterk om samen met jullie al het overtollige vet weg te halen en uit te komen bij de afgeslankte versie van financiële producten, oftewel de KERN. Want als jij het niet snapt….