Dit artikel valt binnen het thema: Werk en inkomen

Bijbaantjes via het web

vriendinnen
37352 keer bekeken

De zomer is er weer! Eindelijk weer tijd voor de zonnebril! Mijn vriendin Annemijn kwam een prachtig model tegen op internet. Maar … nét iets te duur voor haar studentenbudget. Wat nu? We gaan samen op onderzoek uit.


“Nou, dan zoek je een bijbaantje via internet.” Dat was het advies van Annemijn’s vriendin Babette. Volgens Babette bestaan er genoeg websites waarmee je extra geld kunt verdienen. Baantjes die je gewoon vanuit thuis kunt doen. Dat lijkt Annemijn wel wat. Wat zijn de mogelijkheden? En verdient ze snel genoeg extra geld voor die zonnebril?

Veel keuze

Onze zoektocht duurde niet lang. Op internet vonden we binnen 5 minuten meerdere baantjes. ‘Hé, dat is handig en snel verdiend’, dacht ik. En het werk is helemaal niet moeilijk. Je kunt kiezen om snoep in te pakken of e-mails te lezen. Ook zijn er baantjes als mystery shopper of tester van nieuwe producten te vinden.

Eerst betalen, dan werken

Bij de meeste thuiswerksites stuiten we al snel op een betaalsysteem. Voordat Annemijn aan het werk gaat, moet ze eerst een introductiepakket bestellen. Of geld betalen om te kunnen reageren op vacatures. Is het normaal dat je betaalt om te gaan werken? Annemijn heeft er geen goed gevoel over. Ik stel voor om online op zoek te gaan naar ervaringen van andere mensen.

Snel rijk worden-belofte

En inderdaad. Ons buikgevoel heeft gelijk. Op internet staan veel ervaringsverhalen van mensen die zijn opgelicht. Ze trapten allemaal in de ‘snel rijk worden’-belofte.

Volgens zo’n belofte hoef je bijvoorbeeld alleen maar e-mails aan te klikken. Je verdient daarmee € 750,- per maand. Een deal die te mooi is om waar te zijn.

Het is verdacht om veel geld te verdienen voor werk waarvoor je geen opleiding nodig hebt. Blijf daarom logisch nadenken bij zulke beloftes. Er zit vaak een addertje onder het gras. Met simpel werk als e-mails aanklikken verdien je nooit bergen goud.

Rekenvoorbeeld:

Stel, je gaat een werkdag e-mails aanklikken. Hoeveel verdien je dan?

Op verschillende online forums beweren thuiswerkers dat ze gemiddeld 2 e-mails per minuut aanklikken. Per e-mail aangeklikte verdienen zij gemiddeld € 0,02. Dit betekent dat ze per minuut € 0,04 verdienen. Per uur is dat: € 0,04 x 60 = € 2,40

Per werkdag verdient een thuiswerker dan: € 2,40 x 8 = € 19,20.

Wat verdien je met een bijbaantje in de supermarkt?

Op de website van een bekende supermarkt staat dat een 23-jarige € 13,03 per uur verdient. Per werkdag is dat: € 13,03 x 8 = € 104, 24

Uit bovenstaand rekenvoorbeeld blijkt al snel: met een vaste bijbaan verdien je vijf keer zo veel geld als met e-mails aanklikken. Die beloofde bergen goud laten nog even op zich wachten.

Betrouwbare baantjes?

Annemijn en ik gaan verder met onze online zoektocht naar een bijbaantje. Welke bedrijven zijn betrouwbaar? Na even speuren blijkt dat er in Nederland geen onafhankelijke stichting bestaat die informeert over thuiswerkbaantjes. Wel zijn er tientallen websites die advies geven waar we op moet letten. Een belangrijke tip: ga op zoek naar ervaringen van andere internetgebruikers. De meeste mensen delen ervaringen over thuiswerkbaantjes op online forums. Toch moet je uitkijken. Het is mogelijk dat ook oplichters ervaringen plaatsen. Neem daarom alle berichten met een korreltje zout.

Aanbevelingen

Op de website thuiswerkvacatures.nl vinden we veel achtergrondinformatie. Op de site lezen we dat er tussen alle oplichters ook een aantal betrouwbare baantjes zijn. Met deze baantjes valt helaas niet zo veel geld te verdienen. In ieder geval niet zo veel als de meeste thuiswerksites beloven. ‘Eventjes’ een paar duizend euro (of meer) per maand bijverdienen bestaat niet.

Ook tipt de site dat betrouwbare baantjes altijd een betaalsysteem op hun site vermelden. Moneymiljonair.nl doet dit bijvoorbeeld. Moneymiljonair is de bekendste website van Nederland op het gebied van thuiswerk. Bij deze baan moet Annemijn dagelijks e-mails aanklikken of meedoen aan online onderzoeken. Eenmaal aangemeld zien we in een overzichtje hoeveel ze heeft gespaard. Bij elke € 12,50 krijgt ze uitbetaald. Hiervoor moet ze eerst een hele hoop e-mails aanklikken.

Sommige thuiswerkaanbieders belonen niet in geld. Zij betalen het gespaarde geld uit in waardebonnen. Let vooraf dus goed op hoe je betaald wordt. Voor het kopen van een zonnebril heeft Annemijn niks aan waardebonnen.

Als laatste tipt de site dat we eerst op een zwarte lijst moeten kijken. Op die lijst staan namen van thuiswerkbedrijven die mensen oplichten. Het is handig om die eerst te checken. Zo beschermt Annemijn zich in ieder geval tegen de bekendste internetoplichters.

Wel of niet?

Welk baantje moet Annemijn kiezen om die zonnebril te kopen? Op thuiswerkvacature.nl lezen we dat inpakwerk het meeste geld oplevert. Ze kan daarmee ongeveer € 240 per maand verdienen. Tenminste, als Annemijn daar veel tijd in steekt. Het fijne aan dit baantje is dat ze haar eigen tijd in kan delen. Een nadeel is dat ze per stuk wordt betaald in plaats van per uur. Betalen per uur levert natuurlijk meer geld op. Als Annemijn langzaam inpakt, haalt ze die € 240 per maand nooit.

Een ander nadeel is dat het werk incidenteel is. Dit betekent dat ze af en toe kan werken. Dit is natuurlijk niet handig als ze snel die zonnebril wil kopen. Mij is het duidelijk: met thuiswerk verdient Annemijn het geld niet zoals ze graag zou willen.

Ervaring

Heb jij ook wel eens een thuiswerkbaantje geprobeerd? Of heb je tips om snel geld te verdienen? Deel je ervaringen hieronder. Wij zijn benieuwd!


Bijverdienen met thuiswerk lijkt ideaal. Maar blijft alert op dat wat je aangeboden wordt. Snel bergen geld verdienen, klopt niet altijd!