Dit artikel valt binnen de thema's: Werk en inkomen, Huishouden, Gezin/Relatie

Betalen met je creditcard… …of toch de pinpas?

Verdienmodel creditcardmaatschappijen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
6364 keer bekeken

Bijna elke grotere organisatie geeft er wel één uit: een creditcard. Maar wat zijn de voor- en nadelen? En wanneer heb je zo’n creditcard écht nodig?


Vroeger kon je met je pinpas niet betalen in het buitenland. Een heel gedoe: op naar de bank om Spaanse peseta’s aan te vragen en met honderden euro’s in je zak op reis. Met de komst van de creditcard kon je eindelijk geld opnemen en betalen in het buitenland. Maar tegenwoordig kan dit ook gewoon met je pinpas…

Kaartbijdrage

Grofweg bestaan er drie soorten creditcards: basic, gold en premium. De verschillen zitten hem vooral in kredietlimiet, privileges en kaartbijdrage. Deze kaartbijdrage verschilt per organisatie en creditcard. Soms krijg je het eerste jaar korting of is het zelfs gratis. Voor de voordeligste kaart van Visa betaal je bijvoorbeeld 36 euro per jaar. Wil je een Gold Card, dan betaal je 55 euro per jaar.

Geld lenen

Als je voor de voordeligste creditcard gaat, heb je doorgaans een bestedingslimiet tussen de 2000 en 3000 euro. Dit kan verwarrend zijn: het lijkt alsof je het geld hebt, maar dat is natuurlijk niet zo. Het geld dat je opneemt is een krediet: je leent. Houd dat wel in de gaten. Uiteindelijk zul je het gewoon terug moeten betalen. Kijk dus ook uit dat je geen geld uitgeeft dat je niet op tijd kunt terugbetalen.

Als je te laat betaalt, gaat er forse rente lopen over het openstaande saldo

Betaal op tijd

Anders dan bij je pinpas (debetcard) wordt het geld dat je met je creditcard opneemt niet direct afgeschreven. Vaak moet je binnen 21 dagen terugbetalen. Doe je dat niet? Dán gaat er een forse rente lopen. Meestal zo’n 15%! Aanbieders verdienen dus flink als klanten te laat betalen. Laatst sprak ik een collega die na elke zomervakantie standaard het aanbod krijgt om nog een maandje te wachten met betalen. Klinkt aantrekkelijk, maar schrik niet van de rekening als je hierop ingaat!

In termijnen betalen

Ook sturen creditcardmaatschappijen vaak aan op een afbetalingsregeling. Je krijgt dan het aanbod om niet in één keer, maar in delen af te betalen. Bijvoorbeeld één keer in de maand. Denk goed na voordat je hierop ingaat. Waarschijnlijk staat in de kleine lettertjes van zo’n overeenkomst dat je hoge rente moet betalen.

Hogere kosten

Ondernemers en winkeliers betalen hoge kosten voor creditcardbetalingen aan de creditcardmaatschappijen. Bovendien gaat er ook nog eens een deel van het geld naar de bedrijven waar de creditcard wordt uitgegeven: bijvoorbeeld de Bijenkorf of ANWB. Maar de ondernemers willen zelf natuurlijk óók iets overhouden. Daarom hanteren ze vaak een minimumbedrag dat je moet uitgeven met je creditcard. Zo geef je misschien meer uit dan je had gepland.

Geld opnemen

Wil je via je creditcard geld pinnen bij een geldautomaat? Dat kan. Maar je betaalt dan vaak een flink bedrag. Soms wel tien euro per transactie...

Kortom, creditcardmaatschappijen verdienen geld aan:

 • de (vaak hoge) kaartbijdrage
 • vergoedingen van de ondernemers bij elke betaling die jij doet
 • hoge rentes (als je te laat betaalt)
 • geldopname via een betaalautomaat

Je betaalt vaak hoge kaartbijdrage

Reisverzekering

Vaak ontvang je bij een creditcard gratis een aanvullende reisverzekering. Maar dit biedt meestal weinig extra’s. De gewone reisverzekering (die je meestal al hebt) biedt vaak al voldoende dekking.

Aankoopverzekering

Bij sommige creditcards zit ook een aankoopverzekering. Alle aankopen die je doet zijn dan verzekerd tegen diefstal, verlies of schade. Soms geldt dat ook voor online aankopen. Dat kan natuurlijk best handig zijn, maar ik heb in mijn omgeving nog nooit iemand gezien die daar actief gebruik van maakte. Het geeft wel een soort zekerheid: als je met creditcard kunt betalen bij een webwinkel zegt dit vaak iets over de betrouwbaarheid. De creditcardmaatschappij heeft de winkel immers geaccepteerd.

Conclusie

Nu je tegenwoordig vrijwel overal in het buitenland met je pinpas kunt betalen, lijkt een creditcard overbodig. Als je het mij vraagt is een creditcard vooral handig als je veel online aankopen doet (in buitenlandse webwinkels), alhoewel je hier ook PayPal voor kunt gebruiken. De risico’s zijn voor mij te groot: als je niet op tijd betaalt, ga je hoge rente betalen. En je moet ook nog eens uitkijken dat je geen geld uitgeeft dat je eigenlijk niet hebt. Nee, dan houd ik het voorlopig maar gewoon bij mijn oude vertrouwde pinpas.

De voor- en nadelen op een rij


Voordelen

 • Relatief veilig online winkelen met de aankoopverzekering.
 • Gratis aanvullende reisverzekering (maar de vraag is wel in hoeverre je dit écht nodig hebt).
 • Online betalen in buitenlandse webwinkels (maar dit kan ook via PayPal).
 • Soms kun je bij elke aankoop punten sparen. Die punten kun je dan weer inwisselen voor korting of cadeaus.
 • Je aankoop wordt niet direct van je rekening afgeschreven maar een paar weken later. Dit is gunstig want dan is je salaris weer gestort! Maar let op dat je het geld dat je uitgeeft wel écht achter de hand hebt.

Nadelen

 • Je betaalt vaak hoge kaartbijdrage.
 • Ondernemers drijven vaak de prijs op vanwege de vergoedingen die ze aan creditcardmaatschappijen moeten betalen.
 • Als je te laat betaalt of een afbetalingsregeling treft, krijg je te maken met hoge rentes tot wel 15%.
 • Contant geld pinnen is duur. Soms wel tien euro per transactie.
 • Kans dat je al snel te veel geld uitgeeft (dat je eigenlijk niet hebt).

Bijna elke organisatie geeft er wel één uit: een creditcard. Let op dat je het openstaande saldo op tijd terugbetaalt, anders betaal je soms wel 15% rente.