Dit artikel valt binnen het thema: Huishouden

Belastingaangifte en zorgkosten: 5 tips

Belastingtips
zorgkosten
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
672 keer bekeken

Zorgkosten gemaakt in 2014? Dan kun je waarschijnlijk meer geld terugkrijgen dan je misschien denkt. Lees onderstaande tips.


1. Aftrekken: niet vergoede zorgkosten

Wist je dat je zorgkosten die de zorgverzekeraar nĂ­et heeft vergoed als aftrekpost mag opvoeren? Het gaat dan om kosten die je hebt gemaakt bij ziekte of (tijdelijke) invaliditeit. Denk hierbij aan kosten voor medicijnen of hulpmiddelen zoals verband. Dit moet wel zijn voorgeschreven door een arts.

Let op. Kosten die onder het eigen risico en de eigen bijdrage zijn vanzelfsprekend niet aftrekbaar.

2. Hulpmiddelen bij ziekte

We noemden het net al even: ook hulpmiddelen die noodzakelijk zijn wanneer je ziek bent mag je aftrekken. Denk hierbij aan een prothese, steunzolen, krukken of verband.

In deze gaat het wel echt om kosten noodzakelijk voor zorg bij ziekte. Zo kun je teruggave voor aanschaf van brillen en lenzen bijvoorbeeld vergeten.

3. Langdurig ziek: kleding en bedtextiel

Ben je langdurig ziek? Als je hiervoor genoodzaakt bent om extra kleding of beddengoed aan te schaffen kun je de kosten hiervoor aftrekken evenals de extra kosten voor het wassen ervan. In totaal kun je hiervoor maximaal 310 euro aftrekken, hiervoor heb je dan geen betaalbonnen nodig. Laat je wel bonnetjes zien aan de Belastingdienst en kun je aantonen dat de extra kosten hoger waren, dan kun je nog meer terugkrijgen.

4. Reizen en parkeren

Regelmatig op bezoek geweest in het ziekenhuis, huisarts, tandarts of andere zorgverlener? Je mag de gemaakte kosten voor de reis ook aftrekken. Dit geldt voor zowel reizen met de auto (19 cent per kilometer) en de daadwerkelijk gemaakt kosten voor openbaar vervoer.

Let op: ook naaste familieleden van een ziek familielid kunnen soms aanspraak maken op gemaakte kosten zoals voor parkeren en reizen.

5. Mondzorg

Geen tandartsenverzekering? Voer kronen en bruggen op als aftrekpost. Ze zijn vaak prijzig en komen soms in aanmerking voor teruggaaf van de Belastingdienst.

Bron: dft.nl