Dit artikel valt binnen het thema: Huishouden

Belastingaangifte over 2013: punten om op te letten

Belastingaangifte
Belastingen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1758 keer bekeken

Ga jij dit jaar zelf aan de slag met de belastingaangifte? Vanaf 1 maart 2014 staat de vooraf ingevulde aangifte voor je klaar. De Belastingdienst heeft dan al een groot deel van jouw gegevens ingevuld. Hier kun jij op letten.


1. Controleer altijd je gegevens

De Belastingdienst zet al een aantal gegevens voor je klaar. Maar let op. Controleer de gegevens goed. Het kan voorkomen dat er iets niet klopt. Stuur je de aangifte met onjuiste gegevens op? Dan ben je hiervoor altijd zelf verantwoordelijk.

2. Let op aftrekposten

Sommige kosten die je maakt kun je opvoeren als ‘aftrekpost’. Dat betekent dat je geld kunt terugkrijgen van de kosten die je hebt gemaakt.

Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten voor een opleiding, het levensonderhoud van je kind of partneralimentatie. Ook sommige zorgkosten zijn aftrekbaar, zoals kosten voor de tandarts, vervoer naar het ziekenhuis of een aangepaste woning.

Let op

Voorwaarde voor aftrek van deze zorgkosten is wel dat de zorgverzekering deze kosten niet vergoedt en dat het niet onder het eigen risico valt. Bovendien moeten de totale kosten boven een drempel uitkomen, deze is afhankelijk van je inkomen. Een voorbeeld: bij een inkomen onder de 7.457 euro ligt de drempel op 125 euro.

Bekijk hier alle aftrekposten

2. Vraag middeling aan

Heb je een sterk wisselend inkomen? Dan betaal je waarschijnlijk meer belasting dan wanneer je dat inkomen gelijkmatig ontvangt over een jaar. Je komt dan misschien in aanmerking voor middeling. Hoe werkt dat? Je telt je inkomen van drie aaneengesloten jaren bij elkaar op en deelt dit vervolgens door drie.

Bekijk daarna hoeveel belasting je per jaar moet betalen. Zijn de nieuwe belastingbedragen lager dan die van eerdere aanslagen? Dan kun je misschien geld terugkrijgen. Je komt bijvoorbeeld in aanmerking voor middeling als je bent begonnen of juist gestopt met werken, of als je op freelance basis werkt. Het kan even tijd kosten om alle belastingbedragen op te zoeken, maar het loont wel.

3. Maak slim gebruik van fiscaal partnerschap

Bij fiscaal partnerschap kun je samen met je fiscale partner de belastingaangifte invullen. Dat kan gunstig zijn. Je mag namelijk zelf bepalen wie welk bedrag opgeeft bij een aantal aftrekposten. Geef bij aftrekposten zoals studiekosten degene op met het hoogste inkomen. Bij bijtelling behaal je juist meer belastingvoordeel als je degene opgeeft met het laagste inkomen.

Lees hier welke aftrekposten je WEL mag verdelen
Lees hier welke aftrekposten je NIET mag verdelen

4. Let op het controlethema

Net als vorig jaar komt de Belastingdienst ook in 2014 weer met meerdere controle- en servicethema’s. Dit zijn specifieke onderwerpen in de aangifte waar de Belastingdienst extra goed op controleert.

Zijn er voor jou veranderingen rondom de geselecteerde thema’s? Dan stuurt de Belastingdienst je een brief met tips hoe je het thema in de aangifte moet invullen. Lees de brief goed, want zoals gezegd controleert de Belastingdienst extra goed of je deze thema’s juist hebt ingevuld.

6. Trek restschuld af

Heb je een restschuld? Sinds 1 januari 2013 is het mogelijk om de rente en kosten die je over de restschuld betaalt af te trekken bij de Belastingdienst. Voorwaarde is wel dat je jouw huis ná 28 oktober 2013 hebt verkocht. Je mag de rente en kosten maximaal 10 jaar na de verkoopdatum aftrekken.

7. Houd rekening met naheffing

Vorig jaar zijn de regels rondom arbeidskorting* aangepast. De arbeidskorting is inkomensafhankelijk geworden. Dit betekent voor inkomens boven de 40.248 euro dat ze minder arbeidskorting ontvangen dan voorheen. Heb je teveel ontvangen? Dan moet je het verschil tussen de ontvangen arbeidskorting en de nieuwe arbeidskorting bijbetalen. Dit kan oplopen tot 1.173 euro, maar het kan ook veel lager uitvallen.

Voorheen hield je werkgever de arbeidskorting automatisch in op je loonstrookje. Maar met extra beloningen zoals de dertiende maand wordt nu geen rekening meer gehouden. Let dus extra goed op bij het invullen van de aangifte.

8. Stuur de aangifte vóór 1 april op

Stuur jouw ingevulde aangifte vóór 1 april op. Als je te laat bent, riskeer je een boete. Als je de aangifte na een aantal herinneringen nog niet opstuurt, krijg je een boete van 226 euro. Vergeet je de aangifte daarna alsnog in te dienen? Dan wordt de boete verhoogd naar 984 euro. De boete kan uiteindelijk oplopen tot maximaal 4.920 euro.

* Iedereen die werkt heeft recht op arbeidskorting. Dat is een korting op de belasting die je betaalt over je inkomen

Bronnen: Belastingdienst.nl, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond.nl