Dit artikel valt binnen het thema: Werk en inkomen

Bart ontving een jaar lang te veel zorgtoeslag

Verzamelinkomen invullen
man
door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
17932 keer bekeken

Voordat je zorgtoeslag krijgt heeft de Belastingdienst een aantal gegevens van je nodig, waaronder het verzamelinkomen. Bart (28) vulde dit per ongeluk verkeerd in en ontving daardoor een jaar lang te veel aan zorgtoeslag.


In oktober 2010 krijgt Bart zijn eerste serieuze baan. Hij vertelt: “In januari 2011 viel er een envelop van de Belastingdienst op de deurmat, met de vraag of ik mijn geschatte verzamelinkomen over 2011 wilde invullen. Dat hadden ze nodig om de hoogte van de zorgtoeslag te bepalen.”

Netto inkomen ingevuld

Hij vervolgt: “Het was me niet duidelijk of dat bruto of netto moest zijn. Dat stond er niet bij. Ik heb het niet verder uitgezocht. Ik vulde het bedrag in dat maandelijks op mijn rekening werd bijgeschreven en dat overduidelijk op mijn loonstrookje stond. Het netto inkomen dus. Dat leek me logisch.”

Ik heb 18.850 euro ingevuld, terwijl dit ruim 27.000 euro moest zijn

Een jaar lang te veel zorgtoeslag

“Ik stond er verder niet bij stil. Ik heb 18.850 euro ingevuld, terwijl dit ruim 27.000 euro moest zijn. Hierdoor kreeg ik een jaar lang elke maand veel te veel zorgtoeslag, alleen dat wist ik toen nog niet. De Belastingdienst wijst je daar tussentijds niet op.”

Flinke tegenvaller

Begin 2012 krijgt Bart opnieuw een brief van de Belastingdienst: “Daarin stond dat ik meer dan 350 euro terug moest betalen. Ik ontving namelijk elke maand 70 euro, terwijl ik recht had op 40 euro. Het verschil moest ik dus terugbetalen.”

Onduidelijke communicatie

Bart: “Ik vond vooral de communicatie van de Belastingdienst onduidelijk. Ik houd dit soort administratie altijd stipt bij in speciale ordners. Maar dit is gewoon verkeerd gegaan. Uiteindelijk heb ik met de Belastingdienst een betalingsregeling getroffen. Daardoor kon ik vier maanden langer doen over de betaling.”

Veel geld

Bart heeft nog wel een tip voor de Belastingdienst: “Zet er gewoon létterlijk bij dat dit het bruto inkomen moet zijn. Ik denk dat dit een stuk duidelijker is, vooral voor startende jongeren die zo’n formulier voor het eerst zelf invullen. Nu heb ik ruim 350 euro terug moeten betalen, wat gewoon behoorlijk wat geld is.”


Als je zorgtoeslag aanvraagt, moet je onder meer je geschatte bruto verzamelinkomen invullen. Bart (28) vulde per ongeluk zijn netto inkomen in. Hierdoor ontving hij een jaar lang te veel zorgtoeslag.