Dit artikel valt binnen de thema's: Gezin/Relatie, Huishouden, Werk en inkomen, Wonen en hypotheken

Help, mijn man wil een auto kopen! Zijn feestje... of kijk je kritisch mee?

Soorten verzekeringen
lotte, blog, blogger
door Lotte Hamer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
302 keer bekeken

Mannen en auto’s hebben een bijzondere relatie. Maar wij vrouwen hebben natuurlijk ook iets te zeggen. Waar moet je op letten als je man een nieuwe auto koopt? Ik ging op onderzoek uit. Deze week: wegenbelasting en verzekeringen.


Sommige kleine auto’s zijn wegenbelastingvrij

Iedereen met een auto, bestelauto, bus of ander motorvoertuig moet in Nederland wegenbelasting betalen. Het bedrag van de belasting hangt af van onder meer het soort voertuig en het gewicht. Een lichte stadsauto kan qua wegenbelasting zo maar 150 euro per maand goedkoper zijn dan een zware diesel. Dit kun je uitrekenen op de site van de Belastingdienst. Voor hybride en elektrische auto’s betaal je geen wegenbelasting. Ook sommige kleine auto’s zijn wegenbelastingvrij, maar de belastingregels kunnen veranderen!

WA, WA+ of allrisk

Welke verzekering kies je? Dit verschilt per situatie. Een WA-verzekering is altijd verplicht. Hiermee ben je verzekerd voor de schade die je bij een ander veroorzaakt. Met een verzekering zoals WA+ (WA beperkt casco) of een cascoverzekering ben je ook verzekerd voor de schade aan je eigen auto.

Als je een nieuwe auto koopt, is het verstandig om een allriskverzekering af te sluiten. Zeker als je de auto laat financieren: je wilt natuurlijk niet afbetalen aan een auto die al niet meer rijdt. Vraag verschillende offertes op. Zo kun je een goede keuze maken. Na drie jaar is het vaak voordeliger om over te stappen naar een goedkopere verzekering.

Zelf tips?

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met wegenbelasting en verzekeringen. Heb je zelf nog nuttige tips? Deel ze hieronder.


Wil je vriend of man een auto kopen? Reken uit hoeveel wegenbelasting je gaat betalen voor de auto. Bekijk ook welke verzekering bij jullie aankoop past.


Niet alleen je autoverzekering regel je goed, maar ook de financiering van je auto. Wij hebben verschillende autoleningen die passen bij ieder budget.