Dit artikel valt binnen de thema's: Huishouden, Werk en inkomen

Actieplan jaarbegroting maken

Goede geldvoornemens
begroting
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2791 keer bekeken

Velen hebben het als goed voornemen en ook op websites en in artikelen kom je ‘m vaak tegen: de tip om aan het begin van het jaar een jaarbegroting te maken. Voor meer over- en inzicht in je financiën. Maar hoe pak je dat aan? Lees het actieplan.


Stap 1. Neem de tijd

Het is wellicht een open deur, maar je inkomsten en uitgaven onder de loep nemen kost tijd. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om alles zorgvuldig op een rij te zetten. Trek er dus een middag voor uit.

Stap 2. Breng je administratie op orde

Zorg dat je overzicht krijgt over je huidige uitgaven. Hoe? Spit je administratie eens door en orden al het papierwerk, bijvoorbeeld van de Belastingdienst. Zo vind je alle informatie over je inkomsten en uitgaven makkelijk terug. Dit kost even tijd, maar daarna hoef je nooit meer te zoeken in de brei aan papieren.

Stap 3. Maak een keuze: mappen, digitaal of allebei?

Post ontvang je zowel door de brievenbus als digitaal. Bedenk of je de post bewaart in een map met tabbladen, in mapjes op de computer of een combinatie daarvan. Tip: kies je voor beide? Maak dan een overzichtje met waar je de digitale informatie kunt terugvinden en andersom.

Stap 4. Begroting maken: inkomsten

Nu je alle administratie hebt bijgewerkt kun je de informatie voor je jaarbegroting sneller terugvinden. Zet je verwachte inkomsten en uitgaven naast elkaar. In de kolom ‘inkomsten’ zet je jouw salaris (en eventueel dat van je partner) en alle andere inkomsten zoals zorgtoeslag, vakantiegeld, kinderbijslag, kindgebonden budget etc. Alles wat voor jou van toepassing is. Deel eenmalige inkomsten (zoals vakantiegeld) door 12 maanden. Zet onderaan het totaal van je inkomsten per maand.

Stap 5. Begroting maken: uitgaven

Plaats in de andere kolom je uitgaven. Om het geheel overzichtelijk te houden kun je de uitgaven opsplitsen:

  • Uitgaven: vaste lasten zoals huur, gas, water, licht, verzekeringen, telefoonabonnement etc.
  • Reserveringsuitgaven: kleding, schoenen, inboedel, vakantie en vrije tijd, sparen etc.
  • Huishoudelijke uitgaven: boodschappen, persoonlijke verzorging, huisdieren, tanken etc.

Reken alles bij elkaar op en zet je totale uitgaven onderaan de kolom.

Stap 6. Reken verschil inkomsten en uitgaven uit

Trek nu de uitgaven van je inkomsten af. Komt er maandelijks bijvoorbeeld 2.800 euro binnen en geef je 2.600 euro uit? Dan houd je 200 euro per maand over om te sparen. Andersom kan natuurlijk ook.

Stap 7. Kijk of je kunt besparen

Nu je alles op een rij hebt gezet, kun je ook kijken of er posten zijn waarop je kunt besparen. Zijn de posten waar je nu veel geld aan uitgeeft belangrijk en nuttig? Houd je voldoende geld over voor onvoorziene uitgaven, zoals een kapotte wasmachine? Of zijn er posten waar je nog op kan besparen?

Stap 8. Blijf bijhouden

Nadat je jouw begroting hebt gemaakt kan er natuurlijk van alles veranderen in je situatie. De kunst is om je inkomsten en uitgaven gedurende het hele jaar consequent bij te blijven houden. Probeer dit elke maand te doen. Zo houd je het hele jaar door grip op je geld en maak je jouw goede geldvoornemen voor 2015 helemaal waar!

Voorbeeldbegroting uitprinten

Gebruik je liever een voorbeeldbegroting? Hier vind je een opzet die je direct kunt uitprinten en invullen .

Bron: Nibud