Dit artikel valt binnen het thema: Gezin/Relatie

5x besparen op je dokterskosten! Houd jij straks honderd euro per jaar in je zak?

zorgkosten
dokter
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1999 keer bekeken

Als zorgkosten stijgen wisselen de meeste Nederlanders van zorgverzekeraar om geld te besparen. Wist je dat er nog meer verrassende manieren zijn om te besparen op dokterskosten? Lees de 5 slimme tips!


1. Zet je huisarts aan het werk

Er zijn veel ingrepen waarvoor je tegenwoordig niet meer naar het ziekenhuis hoeft. Je huisarts is bevoegd om kleine ingrepen te verrichten. Denk aan een spiraaltje plaatsen of een moedervlek weghalen. In deze gevallen is de huisarts een stuk goedkoper. Je betaalt dan namelijk geen eigen risico, en voor een behandeling in het ziekenhuis wél. Zo houd je voor het verwijderen van een moedervlek ruim € 300* in je zak!

*Let op: De kosten voor het onderzoek van de verwijderde moedervlek in een laboratorium worden wél altijd verrekend met het eigen risico. Ook bij de huisarts.

2. Koop medicijnen bij de drogist

Bij een zware verkoudheid krijg je vaak door de huisarts een zelfzorgmiddel voorgeschreven. Deze medicijnen op recept zijn bij apotheken vaak drie keer zo duur als bij een drogist. Voor hoestdrankje betaal je bij de apotheek € 14, terwijl deze bij de drogist verkrijgbaar is voor € 5,50.

3. Vraag om een second opinion bij je tandarts

Bij behandelingen die meer kosten dan € 250 moet een tandarts een prijsaanbieding maken. Zeker bij dure ingrepen kan het lonen om bij een andere tandarts een tweede offerte aan te vragen. Materiaalkosten voor een kroon of brug kunnen namelijk sterk verschillen. En misschien stelt de andere tandarts wel een ander, goedkoper behandelplan voor dat je tandpijn ook oplost. Bedenk wel dat dit de relatie met je huidige tandarts kan verslechteren.

4. Ga éérst naar de huisartsenpost

Rijd bij een spoedgeval niet direct naar het ziekenhuis. Je kunt voor veel zaken ook terecht bij je huisarts of bij de huisartsenpost. Voor huisartsenzorg betaal je namelijk geen eigen risico. Voor een bezoek aan de spoedeisende hulp in het ziekenhuis wél. Dit kan je ongeveer € 360 schelen.

5. Check je prijzige medicijnen

Reken jij bij de apotheek steeds een flink bedrag af voor je medicijnen? Controleer of dit klopt op medicijnkosten.nl. Hiervoor hoef je alleen de naam van het medicijn in te vullen (of eventueel het RVG- of EU-nummer dat op de verpakking staat).

Je ziet daarna direct de prijs van het geneesmiddel, hoeveel er van jouw eigen risico af gaat en wat je (mogelijk) zelf moet betalen. Wordt het medicijn dat jij gebruikt niet of amper vergoed? Dan presenteert de website jou een alternatief geneesmiddel waarvoor je wel een volledige vergoeding krijgt.

En jij?

Heb jij nog slimme tips hoe je op dokterskosten kunt besparen? Of wil je meer weten hoe je een doktersrekening kunt controleren? Lees het artikel ‘ check je zorgkosten ’.

Hoeveel kost je zorgverzekering in 2015?

Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend dat de zorgverzekering in 2015 met 114 euro omhoog zou gaan. Gelukkig blijkt dit ver overschat. Onlangs maakte DSW als eerste de zorgpremie bekend en deze bleek gelijk te blijven. De verwachting is dat andere zorgverzekeraars het voorbeeld gaan volgen. Zij grijpen in 2015 eenmalig de reserves aan om de zorgpremie betaalbaar te houden.

Het eigen risico is voor iedere verzekerde hetzelfde en gaat omhoog met € 15. Dat betekent dat we in 2015 € 375 aan eigen risico betalen. Het is mogelijk om dit bedrag vrijwillig te verhogen tot maximaal € 500 om zo een premiekorting te ontvangen.


Er zijn veel verrassende manieren om te besparen op dokterskosten. Heb jij een slimme tip? Plaats 'm in een reactie onder dit artikel.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo