Dit artikel valt binnen het thema: Wonen en hypotheken

In 5 stappen je hypotheek oversluiten

Hypotheek
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1093 keer bekeken

De hypotheekrente is lager dan ooit. En waarschijnlijk lager dan de rente die je nu betaalt. Om mee te profiteren van deze rentedalingen is oversluiten van je hypotheek een optie. Maar voordat je je hypotheek inderdaad ergens anders onderbrengt, moet je wel rekening houden met bijkomende kosten. Met onderstaande checklist weet je zeker of oversluiten ook voor jou interessant is.


1: Check je boeterente
Bij een lage rente horen relatief lage maandlasten. Maar voordat je naar je bank snelt om alles te regelen: houd er wel rekening mee dat aan oversluiten kosten verbonden zijn. Als je je rentevaste periode voortijdig beëindigt, moet je een zogeheten boeterente betalen. Dat is een afkoopsom voor de bank, die namelijk toekomstige (hoge) rente misloopt omdat jij de afgesproken rentevaste periode vroegtijdig afbreekt. Dat bedrag kan oplopen tot tienduizenden euro’s en bij oversluiten moet je dat bedrag in één keer afrekenen. Check deze boeterente dus goed in je hypotheekvoorwaarden bij je huidige hypotheekverstrekker!

Je boeterente berekenen? Dat kan hier .

2: Check wat je mag aftrekken
Alhoewel je aan de boeterente zelf niet kan ontkomen, mag je gelukkig wel een groot deel van de gemaakte kosten voor het oversluiten van je hypotheek fiscaal aftrekken als je verhuist. Dus ook de boeterekening van je oude hypotheek. Al is er één uitzondering: wanneer je de te betalen boeterente mee financiert in je nieuwe hypotheek, is de rente die je hierover betaalt, weer niet aftrekbaar. Laat je hierover goed informeren bij je hypotheekadviseur.

3: Check de waarde van je huis
Naast de boeterente moet je ook rekening houden met andere kosten bij het oversluiten van je hypotheek. Zo moet je om een nieuwe hypotheek te kunnen afsluiten, bijvoorbeeld je huis opnieuw laten taxeren. Het standaardtarief voor taxateurs is volgens het NVM tarief 0,185% van de getaxeerde waarde van je huis. Maar let op: de kosten kunnen per taxateurs behoorlijk verschillen, dus blijf scherp onderhandelen! Gelukkig zijn ook de kosten van een taxatierapport aftrekbaar voor je belastingaangifte. Oh ja, heeft je huis een forse overwaarde, dan hoef je bij sommige hypotheekverstrekkers geen taxatie te laten doen. In dat geval volstaat de WOZ-waarde van je huis. Deze heb je in een beschikking van de gemeente ontvangen.

4: Check je hypotheekbedrag
Bij het overstappen naar een andere hypotheekaanbieder loop je altijd het risico dat je alleen een lagere hypotheek kunt krijgen, bijvoorbeeld omdat de nieuwe hypotheekverstrekker andere eisen stelt. Check dus vooral bij een betrouwbare onafhankelijke partij als het Nibud je maximaal te krijgen hypotheekbedrag, voordat je je oude oversluit. Uiteraard beslist een bank later, maar dan weet je wat je ongeveer kunt lenen. Dat helpt trouwens ook met het vergelijken van hypotheekrentes die behoorlijk van elkaar kunnen afwijken.

Stap 5: Maak een afspraak met je hypotheekadviseur
Overweeg je na het lezen van dit alles nog steeds je hypotheek over te sluiten naar een goedkopere hypotheek met betere voorwaarden? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur. Die kan je precies vertellen of dit in jouw specifieke geval ook interessant is en wat de mogelijkheden zijn.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo