Dit artikel valt binnen de thema's: Huishouden, Wonen en hypotheken

5 alternatieven voor sparen

Sparen
5039 keer bekeken

Nog nooit kreeg je zo weinig rente op je spaargeld. Gelukkig kun je ondanks deze historische lage rente toch rendement uit je spaargeld halen. Want alternatieven voor de ouderwetse onrendabele spaarrekening zijn er genoeg. We zetten er een paar voor je op een rij.


Extra aflossen op je hypotheek
In plaats van je vermogen te vergroten, kun je natuurlijk ook gewoon je schuld verkleinen, bijvoorbeeld door je hypotheek af te lossen met je spaargeld. Om te kijken of het financieel interessant is om af te lossen, moet je een vergelijking maken tussen de nettokosten van je hypotheek en de netto-opbrengst van uw spaargeld. Zijn de kosten van je hypotheek hoger dan de opbrengsten, dan is het financieel voordelig om af te lossen. Maar let op: extra aflossen op je hypotheek heeft ook nadelen. Zo moet je bijvoorbeeld vaak een boete betalen als je een groot bedrag ineens aflost. Laat je hierover goed adviseren door je hypotheekadviseur.

Deposito
Heb je je geld voor langere tijd niet echt nodig? Dan is een depositorekening wellicht een aantrekkelijk alternatief. Hiermee vang je hogere rentes, zeker als je je geld voor 3, 5 of 10 jaar ‘vastzet’ tegen een vaste spaarrente. Wel geldt: hoe langer je het geld vastzet op een spaardeposito, hoe minder flexibel je bent. Tussentijds opnemen -dus voor het einde van de looptijd- is bij sommige banken bijvoorbeeld alleen mogelijk met toestemming. Daarnaast brengen bijna alle banken ook hiervoor een boete in rekening. Hiermee valt het voordeel van de hogere rente soms weg. Let dus altijd goed op de voorwaarden van de verschillende aanbieders.

Beleggen in aandelen of obligaties
Met beleggen in aandelen en obligaties omzeil je ook de extreem lage spaarrente. Klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar helaas is succes hierbij niet gegarandeerd. Je kunt geld winnen, maar net zo goed je spaarpotje of een deel daarvan verliezen. Beleg daarom bij voorkeur alleen een gedeelte van het vermogen dat je voor een lange tijd kunt missen. Vallen de winsten dan nog steeds tegen?  Dan is het slim je beleggingen te verkopen en de fluctuerende waarde ervan om te zetten in liquide middelen. Zo heb je het risico dat je loopt, altijd zelf in de hand.

Je eigen huis verbeteren
Een andere mogelijkheid is een deel van je spaargeld te investeren in verbeteringen van je huis. De huizenprijzen zitten momenteel weer fors in de lift, dus een mooie nieuwe keuken of badkamer kan een fikse waardestijging van je woning opleveren. En dat voordeel is vermoedelijk veel hoger dan de (extreem) lage rente die je misloopt doordat je geld hebt opgenomen van je spaarrekening.

Oude sok
Vind je bovengenoemde alternatieven het risico niet waard en speel je liever op zeker? Dan is er altijd nog de beroemde oude sok. Door het geld veilig op te bergen onder het matras of in de kluis loop je in ieder geval geen beleggingsrisico. Wel kan je je spaarpot ‘kwijtraken’ als gevolg van een inbraak of brand. En dan heb je zelfs bij de verzekering geen poot om op te staan. Daarnaast moet je niet vergeten dit geld op te geven als vermogen bij de fiscus. Officieel mag je namelijk niet meer dan zo’n €500 belastingvrij in huis hebben. En je wilt natuurlijk niet strafbaar bezig zijn. Dan kun je nog beter je geld op die ouderwetse spaarrekening houden...

Foto: Hollandse Hoogte


Lenen is natuurlijk ook nog een optie. Hoeveel kan jij lenen?