Dit artikel valt binnen het thema: Werk en inkomen

10 vragen over het BKR

Bureau Krediet Registratie
bkr logo
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
13370 keer bekeken

Als je een nieuwe lening wilt afsluiten is een positieve BKR-notering één van de belangrijkste criteria om geaccepteerd te worden. Maar wat is dat nu precies en wat doet het BKR eigenlijk? We beantwoorden 10 vragen.


1. Waar staat BKR voor?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. De organisatie probeert te voorkomen dat consumenten door teveel aan leningen in financiële problemen komen.

2. Wat doet BKR?

BKR registreert vrijwel alle kredieten die je afsluit. Ga je een nieuwe lening aan? Dan informeert het BKR de aanbieder over de leningen die je nu hebt lopen en die je de afgelopen 5 jaar bent aangegaan. De informatie wordt vastgelegd in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI).

Dankzij het BKR weten verstrekkers of een lening verantwoord is

3. Waarom BKR?

Het BKR houdt min of meer in de gaten of het aantal leningen dat je hebt lopen nog verantwoord is. Zo weten kredietverstrekkers of het verantwoord is dat zij je een bepaald krediet verstrekken, of juist niet.

4. Wanneer heb ik een BKR-notering?

Het BKR registreert leningen vanaf ongeveer 500 euro die je bij een bank of andere kredietverstrekker afsluit.

5. Wanneer heb ik een negatieve BKR-notering?

Bij 2 maanden betalingsachterstand – of langer – neemt de kredietverstrekker of bank in eerste instantie contact met je op. Je krijgt een waarschuwing of herinnering. Lukt het daarna nog steeds niet om te betalen? Dan meldt de kredietverstrekker dit bij het BKR en krijg je een negatieve BKR-notering. Een nieuwe lening afsluiten is dan niet meer mogelijk. De betalingsachterstand blijft tot 5 jaar na dato zichtbaar.

Verschillende leenvormen vanaf zo’n 500 euro worden geregistreerd

6. Welke leningen worden geregistreerd?

Het gaat om persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, roodstand, langer dan 120 dagen betalingsachterstand op hypotheek en openstaand saldo op creditcards en klantenpassen. Zoals eerder genoemd gaat het om bedragen vanaf zo’n 500 euro.

7. Welke leningen worden niet geregistreerd?

Er bestaan ook leningen die het BKR niet meeneemt. Het gaat dan om studieschuld, huurachterstanden, betalingsachterstand bij energieleveranciers, hypotheekschuld en leningen bij familie of vrienden.

8. Geen lening, toch geregistreerd, hoe komt dat?

Sommige kredietvormen staan geregistreerd, terwijl je geen saldo hebt opgenomen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij rood staan of een doorlopend krediet. Heb je de mogelijkheid om 2000 euro rood te staan, maar heb je hier niets van opgenomen en een positief saldo op je betaalrekening? Dan staat het bedrag van je kredietlimiet – in dit geval 2000 euro – alsnog bij het BKR geregistreerd.

9. Welke andere gegevens registreert het BKR?

Naast de lopende kredieten registreert het BKR ook persoonlijke gegevens. Het gaat om je naam, adres en geboortedatum. Achter je naam registreert het BKR de leensoort(en) die je hebt lopen, de hoogte van de lening en de eerste en laatste maand van aflossen.

10. Hoe vraag ik mijn BKR-registratie op?

Je kunt via bkr.nl voor een paar euro zelf jouw geregistreerde gegevens opvragen . Ben je benieuwd hoe je dit precies kunt doen? Lees hier alles over bkr-codering opvragen .